SAPANCA BELEDİYE MECLİSİ YİNE DOLU DOLUYDU! İŞTE O TOPLANTI

SİYASET

SAPANCA BELEDİYE MECLİSİ YİNE DOLU DOLUYDU! İŞTE O TOPLANTI

Tartışmaları ve ilginç diyalogları ile işte Sapanca Belediye Meclisi Mart ayı toplantısı. Toplantının tamamını sizler için hazırladık.

Toplantıya MHP'li üyeler Aslıhan Topaloğlu ve Mustafa Cebeci ile CHP'li üye Adnan Çetin katılmazken Ak Parti'li üyeler tam kadro ve Saadet partili üye burhan Sevimli katıldı.

Toplantı açılışında MHP'li üye Hüseyin Mercan Belediye'de bekleyen Roman vatandaşlarında toplantıya alınmasını istedi. Bu istek Başkan İbrahim Uslu'dan da kabul gördü ve roman vatandaşlar da toplantı salonuna alındı.

Daha sonra başlayan toplantının açılışında Başkan İbrahim Uslu gündemi oyladı. Gündem oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündemin tek maddesini oluşturan Yanık Köyüne ait 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planlarına yapılan itirazların ve İmar Komisyon Raporu görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Toplantının gündem dışı bölümünde ise MHP'li Hüseyin Mercan söz aldı. Mercan, geçen hafta belediyeye yürüyen roman vatandaşların mağduriyetlerinin giderilip giderilmediğini, konu hakkında bilgi sahibi olmadığını ve bu konuda bilgi verilmesini istedi.

Başkan Uslu ise Mercan'ın sorularına şu şekilde cevap verdi:

"3 sene önceden de söylediğimiz gibi kentsel dönüşümle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bazı vatandaşlarımız mağdur olduğunu söylüyor. Ben buradan tekrar açıklamak istiyorum. 120 dönüm alan kentsel dönüm için ilan edildi. Bunu o dönem açıkladık. Sonrasında biz TOKİ ile görüşerek değerlendirme firması GEDAŞ'la bu alana bir değerlendirme çalışması yapıldı. Bu çalışmalar yapılırken de konut isteyenlerin gelip bize talepte bulunmalarını istedik. Yaklaşık 51 hak sahibi konut talebinde bulundu. Biz TOKİ ile şöyle bir şey konuştuk kentsel dönüşüm alanından vatandaşlarımıza verilecek konutlar yüzde 25 indirimli olacak. 1+1, 2+1, 3+1 hepsi için. Ve biz vatandaşlarımıza şöyle bir şey yaptık. Normalde TOKİ konut seçme hakkı vermiyor ama biz blok seçme hakkı verdik. Sonrada 3+1 isteyenler taleplerini yazdırsınlar. bir blok, iki blok ne talep ediliyorsa yaptırırız dedik. 4-5 tane talep geldi. Oradaki sıkıntı şu acil kamulaştırma kararı olduğu için biz GEDAŞ ile yaptığımız çalışmayı Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderdik. Mahkemede prosedür olarak bir bilirkişi atadı. Daha sonrada bilirkişiler gelip bölgede bir çalışma yaptılar. Fiyatlar biraz yukarı taşındı. Birtakım karışıklıklar çıktı. Ancak karar mahkeme kararı ile çıktığı için düzeltmeler yine mahkeme kanalı ile olacak. Nedir onlar 2 ev hak ederken 1 ev yazılmış. Metrekare eksik yazılmış buna benzer hatalar. Bunları için avukata gerek yok. Avukatlar şimdi oraya çöreklenmiş bu durumdan faydalanmaya çalışıyorlar. Bu az bir rakam değil. 28 milyar burada ödenen para. Avukatlık ücreti yüzde 15, büyük bir paradan bahsediyoruz. Biz roman vatandaşlarımıza söylüyoruz. Kararı düzeltmek için avukata gerek yok. Bizim avukatımız bir dilekçe örneği hazırladı. Bunu doldurup adliyeye verecekler. Çünkü ortada bariz bir hata var ve bunlar düzeltilecek"

Hak sahiplerine ödenecek tutarlar 2013 yılı fiyatlarına göre revize edilecek

Başkan Uslu hak sahiplerine ödenecek tutarların 2013 yılı fiyatlarına göre arttırılacağını söyledi. Uslu, "Biz arkadaşlarla bunları konuştuk. Fiyatlara ben karar vermiyorum bilirkişi karar veriyor ancak Cuma günü TOKİ ile görüştük şöyle bir talepte bulunduk. Bu fiyatlar 2012 yılında hesaplandığı için 2013 yılı fiyatlarına revize edilsin. Bunun yaklaşık olarak yüzde 8 ila 10 arasında fiyatları arttıracağını düşünüyoruz. Bu işlem sonrasında yazılmak isteyen vatandaşlarımız revize edilen fiyatlar üzerinden yazılacaklar. Bildiğim kadarı ile 80 ila 100 kişi arasında yeniden bir talep durumu söz konusu. TOKİ'den yetkililer gelip fiyatları revize edecek ve devamında tekrar 10-15 günlük bir süreçte talep alınacak"

Önce hak sahiplerinin evleri yapılacak sonra yıkım başlayacak

Uslu konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Bazı vatandaşlarımız bu dönemde uygun fiyatlı kiralık ev bulamayacağını ve inşaat süresince nerede yaşayacaklarını soruyor. Bizler önce hak sahibi bu vatandaşlarımızın evlerini yapıp taşındıktan daha sonra burada bu evleri yıkmak istiyoruz. TOKİ buna başta yanaşmadı ancak sabah konuştuk bu konuyu bu şekilde çözmek istiyoruz. Diğer yandan roman vatandaşlarımızın her zaman fiyata itiraz etme hakkı var. Ancak bu durum acil kamulaştırma kararının önüne engel değil"

Hak sahiplerine verilecek evlerin fiyatları açıklandı

Başkan Uslu, hak sahiplerine yüzde 25 indirimli olarak ev satışının yapılacağını belirterek "Kimseye oradan git diye bir talebimiz yok. Yasal süre içerisinde talep edilen hak sahiplerine 1+1'ler 43 - 45 bin lira civarında, 2+1'ler 50 - 52 bin lira civarında 3+1'ler ise 62 bin lira civarında bir rakama satılacak. Bu fiyatlar yüzde 25 indirimli fiyatlar. Fiyatların içinden hak sahibinin hak ettiği tutar düşülecek ve geri kalana 15 yıl vade yapılacak.  Eğer yasal süre içerisinde talep etmeyip daha sonra ev alacağım derse vatandaş o zaman bu fiyatlar yüzde 25 artacak ve vade 10 yıla düşecek" diye konuştu.

MHP'li üye Hüseyin Mercan Sapanca Belediyesi'nin TOKİ'nin yapmış olduğu uygulamalardan beklentisi sordu

Başkan Uslu bu soruya "Hiçbir beklentimiz, hiçbir maddi beklentimiz yok. Sadece orada ufak bir arsamız var. Tek amacımız oradaki yapıların düzenlenmesi ve o bölgenin ıslah edilmesi" cevabını verdi.

Başkan Uslu dairelerin önceden satıldığı iddialarına sert çıktı: "İspat etsinler aynı gün bu mecliste istifa ederim"

Başkan Uslu'nun konuya ilişkin cevapları ise şöyle:

"Alışveriş Merkezi yapıyoruz dükkanlar satılmış deniyor, bir tane dükkanın birisine satıldığını ispat etsinler ben görevi bırakırım. Şimdide diyorlar ki  lüks konutlardan yazılanlar var. Getir ben yazıldım desin getirsin evrakını ben bu mesleği bırakır aynı gün istifa ederim. Öyle bir şey olamaz. TOKİ projeyi bankaya verecek sen gidip bloğunu katını cephesini seçeceksin paranı bankaya ödeyecek oradan daireni alacaksın. TOKİ banka seçimini bile kendisi yaptı bize sormadı. Biz bu konuda kimsenin hakkının yenmemesi, mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz"

CHP'li Meclis üyesi Levent Reşat Erdoğan soru önergesi verdi, Erdoğan, AVM inşaatının temel projesinde kaç kazık bulunduğunu ve şuan ki durumu, Projede değişiklik yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa iki proje arasında fiyat farkı olup olmadığını, varsa fiyatın ihale tutarından düşülüp düşülmediğini ve inşaatın kontrolörlüğünün kimin tarafından yapıldığını sordu.

Başkan Uslu, Erdoğan'ın sorularına yazılı olarak cevap verileceğini belirterek İller Bankasının izleme yaptığını ve kontrolörlüğünü Sapanca Belediyesi'nin yaptığını söyledi. Başkan Uslu ayrıca yapılmayan imalatların fiyattan düşüleceğini belirtti. İmar Müdürü Erdinç Sözer ise projede bir hata olduğunu, kazıkların kurtarmaması sebebiyle projede tadilata gidildiğini ve yapılamayan imalat kalemlerinin fiyattan düşüldüğünü açıkladı.

MHP'li Hüseyin Mercan inşaatının bir türlü başlamadığını belirtti Seyir Terası projesini sordu, Mercan, "Bir türlü inşaatı başlatamadınız" dedi.

Mercan'ın sorularına Uslu, "Evet yılan hikayesine döndü, anlatsam gülersiniz. Mahkeme nisan ayına gün verdi. Kamulaştırma işlemleri bitti. Bedeller belirlendi ama mahkeme için Nisan ayına gün verildi. Arazinin sahibi tasfiye halindeki bir kooperatif tebligat adresi bulamıyoruz. Elimizdeki adreslere tebligatlar ulaşmıyor böyle bir sıkıntıda var" cevabını verdi.

MHP'li üye Hüseyin Mercan geçmiş dönemde yapılan bir toplantıda 4 tane köprü yapılacağını ancak şuana kadar bir tane yapıldığını söyleyerek diğer köprülerin durumunu sordu.

Başkan Uslu bu soruya "Biz 1 tane köprü yaptık, diğerinin de derenin ıslah çalışmaları yapılıyor" dedi. Bunun üzerine Mercan, 2 tanesinin İpekyolu caddesinde olmak üzere 4 köprünün yapılacağı tekrar söyledi ve ne yaptınız diye sordu.

Başkan Uslu ise "Köprü orada duruyor görmüyor musun insanlar üzerinden geçiyor. Işıklandırmaları da kısa zamanda yapılacak" dedi.

Bunu üzerine Mercan, "Siz hep söylüyorsunuz ya ben burada oturuyorum siz orada oturuyorsunuz, İşte orada oturduğunuz zaman yerine getirmeniz gereken şeyler var" diye cevap verdi.

Başkan Uslu ise Mercan'a "Ben yerimdeyim, yine burada oturacağım. Sıkıntı yok. Ben başkan olsam da olmasam da vatandaşın içindeyim" dedi.

Bunun üzerine Mercan "4 yıldır hep aynı şeyleri söylüyorsunuz" diye cevap verdi.

Başkan Uslu: "Yaptığımız işler cesaret işi" dedi.

Uslu sözlerine, "Kentsel Dönüşüm projesi bir cesaret işi, herkesin yapabileceği bir iş değil. 1960 yıllardan beri yeşil alan olan çarşının göbeğini kamulaştırmak herkesin yapabileceği bir iş değil. Cesaret işi. Alışveriş Merkezi cesaret işi, Kapalı pazar yeri  cesaret işi, yürüyüş yolu cesaret işi" diye devam etti.

MHP'li Mercan ise başkanın açıklamalarına "AVM inşaatının yeri yanlış hep söylüyorum. 10 milyara orada ölü bir yatırım yapıyorsunuz" sözleri ile cevap verdi.

Bunun üzerine Başkan Uslu "AVM'nin dükkanları için sıraya girmiş bir çok vatandaş var. Açılınca tekrar konuşuruz. Bunları yapmak cesaret işi" dedi.

MHP'li Mercan ise Uslu'nun sözlerine "Deli'de de cesaret var" dedi.

Başkan Uslu konuya ilişkin son olarak Kırkpınar'dan Sapanca'ya bağlanacak sahil yolu projesinin ellerinde fotoğraf makinesi olan kişiler tarafından şikayet edildiği için gerçekleşemediğini belirtti.

Başkan Uslu Richmond Soruşturması hakkında konuştu:

MHP'li Hüseyin Mercan Richmond Otel ile ilgili yapılan şikayetlerin ve konunun mahkemeye taşınmasını isteyen insanların Sapanca'nın gelişmesini ve büyümesini istemediğini söyledi. Mercan "Lütfen bizi bu şikayet eden insanlar içine koymayın. Biz muhalefet yaparken asıl amacımız bu ilçeye hizmet edilsin. Bazı insanlar var belediyenin çalışmasını istemeyen ancak biz sizin çalışmanızı istiyoruz" dedi.

Başkan Uslu ise "Ben o haberlerin çıktığı gün adliyeye gittim. Daha o karar adliyeye gelmemiş. Murat Albaş şikayet etti biliyorsunuz. Basına da o servis etmiştir. Şimdi tekrar açıklamak istiyorum. Orası kimin Vakıfların. Vakıflar kimin devletin. Adamlar yap işlet devret le yaptı. Peki projeleri kimden geçti. Vakıfların ilgili birimlerinden geçti. Büyükşehir'den geçti sonra bizden geçti ve proje yapıldı. Kim kimi şikayet ediyor. Kime rant sağlanmış. Otel orada bakın ben iki otelde de bir gece kalmadım. Öyle yağma yok biz bunlara dikkat ediyoruz. Davet edildiğimiz halde kalmadık. Havuz yaptırmışım, havuzlar ruhsata tabi mi hayır. Evin önüne mi yaptılar o havuzu. Eski otelinde havuzu vardı. Bakın Güral otel yapıldı. Eski başkanımız Niyazi Bağdat yaptırmış kötümü oldu. Kendisine teşekkür ederiz. Şimdi Kurtköy'de ki eski askeri bölgeye otel yapılması ile ilgili projeler geldi. Yakında başlayacaklar. Bunlar hizmet sektörü 2 tane otelde 450 kişi çalışıyor. Bizim hiçbir dava ile sıkıntımız yok. Biz doğruları sonuna kadar savunuruz, karar adaletindir. Önemli olan biz kendimize, başkalarına rant sağlamayalım, Devleti zarara uğratmayalım. Sapanca'ya 2 tane daha 5 yıldızlı otel daha olursa hizmet sektöründe en az 500 kişiye daha ihtiyaç var. Yanıkta yapılan bitki sergi alanın çalışmaları da bitmek üzere Pazar günü incelemeye geldiler" diye konuştu.

İzmit – Sapanca duble yolu 2014'te start alacak

Başkan uslu konuya ilişkin "Bakanın kendisi ile konuştum sınırlarımız içerisindeki İzmit Sapanca duble yolu yapımı projesi 2014 bütçesinde ihaleye girecek. Bunu 2013'e çekmeye çalışıyoruz" dedi.

Mahmudiye'nin üzeri Arap bir firmaya satıldı

İbrahim Uslu: "Vali Mustafa Büyük tarafından da daha önce açıklanan Mahmudiye üstündeki 32 dönüm Milli Emlak'a ait arsa, Arap bir yatırımcı firma aldı"

İtalyan Kampı Diş Enstitüsü olabilir

İbrahim Uslu: "İtalyan Kampında ise 2 proje söz konusu. Biri turizm ile ilgili diğeri ise diş enstitüsü şeklinde bir şey, doktorların burada seminer yapacağı, sağlık kongrelerinin düzenleneceği bir kompleks düşünülüyor orada ancak kesin değil"

ADARAY ilk etapta Sapanca'ya gelmeyecek

İbrahim Uslu: Sapanca Adapazarı arasındaki tek hatta bulunun elektrik tellerini toplamışlar onla ilgili bir sorun vardı. Ancak görüştük bu sorunu aşacağız"