EĞER YAŞINIZ 50'İN ÜZERİNDE İSE..

GÜNCEL

EĞER YAŞINIZ 50'İN ÜZERİNDE İSE..

Sakarya İnci Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erhan Göçmez, sarı nokta hastalığından (tıbbi ismi yaşa bağlı maküla dejenerasyonu) korunmak için doğru beslenmenin önemli olduğunu söyledi.

Hastalık kendini görme keskinliğinin azalması, merkezi görmenin sislenmesi, nesnelerin eğri büğrü görülmesi ve renkleri görme hassasiyetinin azalması şeklinde göstermektedir. Hastalığa yol açan çevresel ve davranışsal risk faktörleri ise yoğun sigara tüketimi, yüksek kan basıncı, aşırı ışık ve güneşe maruz kalma, hava kirliliği, açık göz rengi, erken menapoz ve sayılan tüm bu risk faktörleri arasında da en önemli olanı beslenme şekli.

Dr. Göçmez ''Hastalıktan korunmak için ''Sarı nokta diyeti'' olarak adlandıracağımız bu diyette sebze ve meyvenin yanında balık yemek de önemli. Hücre yıpranmasını engelleyen antioksidan içeren ıspanak, brokoli gibi koyu yeşil ve lifli sebzeler, havuç ve yaban mersini gibi lütein içeriği yüksek sebzelerle beraber meyve de tüketmek lazım.'' dedi. Bitkilerden elde edilen margarin ve hayvanlardan üretilen tereyağının çok fazla alınmaması önerilmekte. Beslenmenin yanında sigara tüketiminin de hastalığı olumsuz yönde etkilediği ve sigara tüketmeye devam edenlerde hastalığın daha hızlı ilerlediği gözlemlenmiş.

Dr. Göçmez ''Özellikle 60 yaş sonrası bireylerin altı ayda bir defa göz muayenelerini yaptırmaları gerekmekte.'' olduğunu belirtti. Kuru tipte sadece vitamin destek ürünleri kullanılırken, yaş tip maküla dejenerasyonunda göz içi ilaç enjeksiyonu uygulanmaktadır. İlaç enjeksiyonunun yanında ayrıca lazer tedavisi de uygulanmaktadır.