OTİZM HASTASIYDI, SAPANCA HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

GÜNCEL

OTİZM HASTASIYDI, SAPANCA HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Sapanca, otizm hastası Ege Deniz’in hayatını değiştirdi. Ege Deniz Türkiye Biatlon Şampiyonasında normal sporcularla yarıştı ve yıldızlar kategorisinde ikinci oldu.

AKIL HASTANESİNİN KAPISINDAN DÖNDÜLER

Ege doğduktan 18 ay sonra otizm hastası olduğunu anladıklarını belirten annesi Bahar Deniz, Ege'nin tedavisi için yıllarca birçok tıp merkezine başvurduklarını ama bir sonuç alamadıklarını belirtti. Ege'nin tedavisi için İsrail, Fransave İngiltere'ye gittiklerini ancak uygulanan yöntemlerin Ege'nin tedavisine katkı sağlamadığını belirten Bahar Deniz, kızının spora başlamadan önce kendisine ve çevresine zarar veren bir çocuk olduğunu söyledi. Ege, 11 yaşındayken doktorlar tarafından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne yatırılmak üzere olduğunu belirten anne Bahar Deniz, "Hastane bahçesinde saatlerce ağladım, ancak kızımı oraya bırakmak istemedim ve onu Sapanca'ya götürerek spor yapmasını sağladım" dedi.

ALTI AYDA MASA TENİSİNDE TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

Sapanca'da spora başladıktan sonra Ege'nin hayatının tamamen değiştiğini söyleyen Bahar Deniz, şunları söyledi: "Ege altı ay içinde kendisi gibi sorunları olan sporcularla beraber turnuvalara katıldı ve ilk olarak masa tenisindeTürkiye şampiyonu oldu." Ege'nin başarısına ve gösterdiği gelişime çok sevindiğini belirten Bahar Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ege önceden ayakkabısını bile kendi kendine bağlayamıyordu, sürekli kendisine ve etrafına zarar veren bir çocuktu. Kızım spor sayesinde hayata yeniden tutundu ve şimdi yüzme ve koşuyu birçok normal sporcudan daha iyi yapıyor."

BİATLONDA TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDU

Otizm hastası Ege'nin asıl başarısı, Mart ayında Kocaeli'de düzenlenen Türkiye Biatlon Yarışı'nda normal sporcularla yarışıp 2. olması oldu. 17 yaşındaki Ege Deniz, kendisi gibi sporcularla yarıştığı yarışlarda rakiplerine büyük fark atması sonucunda normal insanların yarıştığı Türkiye Biatlon Şampiyonasına yıldız bayanlar grubunda yarışmaşansını elde etti. 200 metre serbest yüzmede 2. ve 3 bin metre koşu yarışını en yakın rakibine iki tur fark atarak bitiren Ege Deniz, böylece normal sporcularla yarıştığı bir yarışı otizm hastası olarak 2. bitirmiş oldu.

DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Ege'nin başarısını İHA'ya değerlendiren Modern Pentatlon Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Yaşar Akşin, "Dünyada, Ege gibi normal sporcularla yarışan otizmli başka insan yok. Biz, ona destek olabilmek için bu izini verdik ve kendisi çok başarılı oldu. Federasyon olarak çok sevinçliyiz" dedi.