CHP’DEN DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALİNE RET

SİYASET

CHP’DEN DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALİNE RET

Söğütlü’nün Beylikkışla köyünde kurulması planlanan Doğalgaz Çevrim Santrali’ne karşı Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen mitinge Cumhuriyet Halk Partisi yoğun katılım gösterdi.

Beylikkışla'da düzenlenen mitinge Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) heyetinden Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve Kocaeli Milletvekili Haydar Akar katılırken,CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, Adapazarı İlçe Başkanı Nazmi Yıldırım, Ferizli İlçe Başkanı Kemal İlter, Hendek İlçe Başkanı Selami Karakadı, Söğütlü İlçe Başkanı İrfan Karakuzu, Karasu İlçe Başkanı Nuran Aydın, Erenler İlçe Başkanı Mustafa Çınal yönetimleri  birlikte miting alanında bulundular.

MYK Üyesi Esen Kutluata'nın da katıldığı mitinge İl- İlçe Kadın Kolları da yoğun katılım sağladı. Mitinge CHP Kadın Kolları'ndan İl Kadın Kolları Başkanı Füsun Çetin, Adapazarı İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevim Kahvecioğlu, Ferizli İlçe Kadın Kolları Başkanı Yücel Subaşı,  Hendek İlçe Kadın Kolları Başkanı Nevin Şeşen, Söğütlü İlçe Kadın Kolları Başkanı Merve Bölükbaşı ve kadın kolları üyeleri katıldı.

KOCAELİ- SAKARYA

Kurulda CHP heyetinden ilk sözü konuk vekil, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar aldı.  Haydar Akar, Kocaeli'ndeki sanayileşmeyi aktararak Sakarya'ya uygulanmaya çalışılan sanayi durumunu aktardı. Akar, "Kocaeli deyince ne gelir akla, sanayinin başkenti gelir. Türkiye sanayisinin büyük bir kısmı Kocaeli'ndedir. Kocaeli, Türkiye'nin İstanbul'dan sonra ikinci en yüksek vergiyi veren ili. Peki, sanayi lazım mı, lazım. Sanayi lazımsa ne lazım bize, enerji lazım. Şimdi bakıyorum, Kocaeli'de 1960 yıllarında başlayan sanayileşme hareketi hala devam etmekte, bitmek bilmiyor. Kocaeli'deki sanayileşme bugün Sakarya'da iddia edildiği gibi sanayi olmazsa işsizlik olur, geliriniz artmaz, çocuklarımızın geleceği güvence altına alınmaz yutturmacasıyla eş değer mi bir bakmak lazım."

"Sanayi gelirken mutlaka olmalı fakat ona göre düzenlemeler yapılmalı. Kocaeli'de bunlar yapılmadı. Ben bir taraftan da Sakarya'yı gözlüyorum. Sakarya'da bunlar yapılıyor mu, Kocaeli'den örnek alınıyor mu, hayır Kocaeli'den örnek alınmıyor. Ben yine geçen günlerde buraya geldim bir çimento fabrikasının Darıçayırı'ndaki eyleme katıldım. Orada da arkadaşlarımıza anlattım. Orada da insanlar kandırılmış. Demişler ki köy halkına, köyün gençlerine iş vereceğiz, köyün esnafından alışveriş yapacağız, bu köy zengin olacak. Bunların hepsi yutturmaca, palavra. Sanayiyle birlikte sorunlar o kadar da büyüyor."

AVRUPA DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

Haydar Akar"Şimdi baktığımız zaman sanayi Kocaeli'yi bitirmiş, şimdi nereyi bitirmeye çalışıyor, Sakarya'yı bitirmeye çalışıyor. İşte çimento fabrikasıyla, doğalgaz çevrim santraliyle, dün temeli atılan traktör fabrikasıyla. Bunların hepsi lazım mı, lazım. Bunlar için ne yapılması gerekiyor, Organize Sanayi Bölgeleri ihtisas edilmesi gerekiyor. Planlı bir şekilde, yanında yerleşim alanı olmayan, verimli tarım arazileri olmayan yerlerde kurulmalı. Su kaynaklarımız kirletilmemeli."

 "Türkiye'de iki tane nükleer santral açılıyor, Avrupa nükleer santrali terk ediyor. Diyorlar ki yalan söylüyorsunuz, doğru söylemiyorsunuz. Almanya 2022 yılında 17 tane nükleer santralini kapatıyor. İtalya referandum yaptı nükleer santralini kapatıyor. İsviçre kapatıyor. Avrupa ülkeleri nükleer santrallerini kapatıyor ama biz ülkemizde nükleer santral kuruyoruz. Avrupa doğalgaz çevrim santrallerini terk ediyor. Santralin ekolojik zararlarını, iklime verdiği zararlarını açıkladı ama en büyük zararlarından birisi de sermayeciye, ekonomiye verdiği zarar. Şu anda Türkiye elektrik üretiminin yüzde 47'sini doğalgazdan üretiyor ve dünyanın en pahalı elektrik üretimi, 16,50 kuruşa mal oluyor ama hidroelektrik santrallerinde bunun maliyeti sadece 3 kuruş. Şimdi diyeceksiniz ki elektrik ihtiyacı var, biz daha çok üretirsek halka bu daha ucuza yansır diye düşüneceksiniz. Elektriğin Türkiye'deki ortalama ücreti 7 kuruş olmasına rağmen size 35 kuruşa satıyorlar. O da yetmedi dün elektriğe yüzde dört zam yaptılar. "

EĞER MEMNUNSANIZ

Akar konuşmasının son bölümünde," Yapmanız gereken şu, vatandaş olarak sandığa 5 yılda bir gidiyorsunuz yerel seçimler için 4 yılda gidiyorsunuz genel seçimler için. Bir tek size bu iktidarı değiştirme hakkı geliyor. Hesap sorma hakkı geliyor. Ben her yerde şunu söylüyorum, bu köy halkı her halde yüzde doksanı çiftçidir. Eğer 10 yıllık iktidarları döneminde  traktörünüze mazot doldurabiliyorsanız, eğer ektiğiniz ürünü çıkartıp çoluk çocuğunuz için geçim nakafası olarak bir miktar kenara tasarruf edebiliyorsanız ve ürünlerinizin tohumunu alırken, gübresini alırken ve mazotunuzu alırken sıkıntı çekmeden alabiliyorsanız gidin iktidarı destekleyin ama bugün bunların hiçbirine ulaşamamışsanız ve her gün yaşamınız biraz daha geriye gittiyse sandık önünüze geldiğinde iktidarın cezasını verin diyorum. Eğer bu fırsatı yakalayıp vermezseniz, bu her şeyinizi elinizden alır diyorum."sözlerini ifade etti.

ÖZKOÇ, "DOĞAMIZ VE İNSANLARIMIZ KATLEDİLECEK"

Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın konuşmasının ardından Sakarya Milletvekili Engin Özkoç katılımcılara seslendi. Özkoç konuşmasında siyasetin her alanda olduğunu ve birlik beraberlik içerisinde konunun çözüme ulaşabileceğine vurgu yaparak doğalgaz çevrim santraliyle doğanın ve insanların katledileceğini söyledi.

Ben çok kararlı bir şekilde, çok isteyerek ülkeme hizmet yapmak için siyaset yapmaya karar verdim diyerek konuşmasına başlayan Engin Özkoç,"Bu ülke bölünmesin diye, bu ülkede çocuklar aç kalmasın diye, bu ülkede insanlar intihar etmesin diye, bu ülkede yaşayan insanlar onurlu yaşasınlar diye, bu ülkede insanlar şehit düşmesinler diye, bu ülkede çevre dostu olabilmek için, bu ülkede insanlar onurlarıyla mücadele versinler diye siyaset yapmak istedim. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gittim. İlk karşılaştığım söz, bununla siyaset yapma sözü oldu. Nereye gidersem, bu işin siyasetini yapma dediler bana. Bugün geldim, doğayı katlederek, insanları, az önce bir vatandaşın getirdiği gibi, sağlıklı ceviz sol tarafımda, sağlıksızı kararmış bir ceviz gibi karartacak. İnsanları da şu ceviz gibi kapkara hale getirecek."

KAPKARA BİR CEVİZ GİBİ OLACAK

"Bir olayı, burada tartıştığımız yerde, bu işinde siyasetini yapma diyorlar. Peki, biz neyin siyasetini yapacağız, çocuklarımız öldürülüyor, bu işin siyaseti olmaz diyorlar. İnsanlarımız yoksullaştırılıyor, bu işin siyaseti olmaz diyorlar. Türkiye bölünme noktasına getiriliyor bu işin siyaseti olmaz diyorlar. Şu gördüğünüz güzelim doğa yarın öbür gün bu ceviz gibi kapkara bir noktaya getirilecek, bu işin siyaseti olmaz diyorlar. Bir yerel gazete, Sakarya'ya,  'Bu şehri yakmayın, bu şehri karartmayın' diye bağırıyor, bu şehri yakmak isteyenlere karşı bu şehri siyaseti alet etmeyin diyorlar. Peki, biz niye seçildik. Siyaset yapmayacağız, insanların haklarını savunmayacağız, insanlara onurlu bir yaşam sunmayacağız, biz ne yapacağız? Siyaset, politika yapmayacağız da mücadele etmeyeceğiz de Türkiye'yi dünyaya karşı politik ve siyasi bir anlamda savunmayacağız da ne yapacağız? Evimize gidip oturacak mıyız? Sizlerimi kandıracağız? İş takipçiliği mi yapacağız? Müteahhitlere peş keş mi çekeceğiz, insanların goy goyculuğunu mu yapacağız? Sizlere soruyorum, biz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ve Türkiye'de sonuna kadar siyaset yapacağız. İnsanların haklarını savunacağız. Evlatlarımız için bunu yapacağız. Türkiye'nin onuru için bunu yapacağız. Söğütlü'de çevrim santralleri böyle doğa harikası yerlerde kurulmasın diye yapacağız."

SAKARYA'YA YAZIK ETMEYİN

"Ziraat Odası Başkanlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, meslek odalarımız el ele vermişler. Onlar diyorlar Sakarya'ya yazık etmeyin diyorlar. Basın mensupları el ele vermişler, hiçbir görüş ayrılığı yapmadan  siyasi partiler el ele vermişler. Peki neden siyaset yapmayalım? Siyaseti, Türkiye'nin geleceği için yapıyoruz. Ben zaten diyorum arkadaşlarıma; seçildikten sonra bu işin AKP'si, CHP'si, MHP'si yok, Türkiye var diyorum. Birlikteyiz diyorum. Haydi, hep beraber diyorum. İşte siyaset o zaman makbuldür."

SAMİMİYET GEREKİYOR

Engin Özkoç konuşmasını konuyla ilgili siyasi partilerin verdiği sözleri hatırlatarak meselenin çözülebileceğine değinerek tamamladı. Özkoç,"Şimdi soruyorum, gerçekten AKP bu işe karşıysa, CHP bu işe karşıysa, MHP bu işe karşıysa kim engelliyor bizi? Neden biz burada toplandık? Demek ki samimiyet gerekiyor. Demek ki birisi orada dik durmuyorsa biz buradayız. Dik duracaksak, bu meselede korkulacak bir şey yok. Bu mesele bitmiştir. AKP sözünde durursa, CHP sözünde durursa, MHP sözünde durursa buraya çevrim santrali kurulamaz. Yarın eğer buraya çevrim santrali kurulursa, birisi sözünde durmuyor demektir. Onun için AKP'li sözcülerimiz diyorlar ki, biz sözümüzde duracağız. MHP'li sözcülerimiz diyorlar ki, biz sözümüzde duracağız. CHP vekili olarak ben diyorum ki, biz sözümüzde duracağız."