SAPANCA GÖLÜ'NDE İBRE KIRMIZIYA DOĞRU..!

GÜNCEL

SAPANCA GÖLÜ'NDE İBRE KIRMIZIYA DOĞRU..!

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'nde su seviyesi hızla gerileyerek 29,58 kotuna kadar düştü. Gölde, ibre 3 santimlik düşüşün ardından maviden yeşile dönecek

Sakarya ve Kocaeli'de milyonlarca vatandaşın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nde tehlike büyüyor. Kurak geçen aylar, yağış azlığı ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle göldeki su seviyesi düşmeye devam ediyor. Nisan ayından itibaren alarm vermeye başlayan gölde seviye 31 Temmuz'da 29,88 metre olarak ölçülürken, 1 Ağustos'ta 29,87 metreye, 21 Ağustos'ta ise 29,60 metreye geriledi. 

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), gölün 29,70 metre kotunun altına inmesiyle birlikte acil eylem planını devreye aldı.

Bu kapsamda, sanayi tesislerinde su kullanımına kısıtlama getirilirken, park ve bahçe sulamaları tamamen durduruldu. Tarımsal faaliyetlerde içme suyunun kullanılması yasaklandı, turistik tesislerde süs havuzlarına su verilmedi. Ayrıca yüksek tüketim yapan konut ve ticari aboneler de yakın takibe alındı.

Son olarak 23 Ağustos itibarıyla göl su seviyesi 29,58 metreye düştü. Buna göre, göl seviyesi 3 santimetre daha düşerse, ölçüm ibresi maviden yeşile dönecek. Alınan tedbirlere rağmen gölde her geçen gün su seviyesi azalmaya devam ederken, uzmanlar, çekilmenin devam etmesi halinde ciddi risklerin kapıda olduğuna dikkat çekiyor.

EN DÜŞÜK SEVİYE 2007 VE 2008 YILLARINDA YAŞANDI

Sapanca Gölü'nün kayıtlara geçen en düşük su seviye 2007 sonbaharı – 2008 ilkbaharı arasında ölçülmüş, göl seviyesi yaklaşık 28,6 metreye kadar düşmüş ve bu düşüş gölün tarihsel olarak en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçmişti. O dönemde kıyılarda metrelerce çekilme olmuş, gölü besleyen dereler neredeyse tamamen kurumuş, ekosistem ve içme suyu temini ciddi şekilde etkilenmişti. Bugünkü seviyeise 29,58 metre olarak ölçülürken, tarihin en düşük seviyesinin yaklaşık 1 metre üzerinde bulunuyor. Bu düşüş trendi devam ederse, 2007–2008 benzeri bir kuraklık tablosu yeniden yaşanabileceği öngörülüyor.