SAVİBU'DAN KONAKLAMA İŞLETMELERİNE ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

GÜNCEL

SAVİBU'DAN KONAKLAMA İŞLETMELERİNE ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği'nden yapılan açıklamada ilçedeki konaklama tesislerinin belgelerine yönelik süreç uyarısında bulunuldu.

Dernekten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Devletimiz her zaman için yıkıcı değil yapıcı olmuştur. Butik işletmelerin varlıkları çevresinde yer alan; her sektörden tüm ticari işletmelere ciddi katkı sağlamaktadır. Aynı şekilde butik işletmelerde ağırlanan misafirlerin memnuniyet oranı ve bölgede yaşayan insanlara faydaları yüksek olduğu gözlemlemekteyiz. Valilik, kaymakamlık, belediye, turizm il müdürlüğü ilçemizdeki turizm faaliyetlerini desteklemektedir. Diğer sivil toplum kuruluşları ve SAVİBU olarak bizler her kesimi memnun eden sektörümüzü korumak ve geliştirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz.

RUHSATI İPTAL OLANLAR YENİDEN YANİDEN BAŞVURU YAPMASI GEREKİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün 2013/13 genelgesine göre;

Konaklama tesisine ait işyeri açma ve çalışma ruhsatının, ruhsat sahibinin talebi üzerine iptal
edilmesi ve iptal tarihinden itibaren altı ay içerisinde aynı gerçek veya tüzel kişi ya da bu kişilerin hisselerinin çoğunluğuna sahip olduğu tüzel kişilerce yeniden ruhsat talebinde bulunulması durumunda, ruhsat düzenlenmeden önce Bakanlığımızdan uygun görüş alınması zorunludur.
Kanunun 5 inci maddesi kapsamında olup, aynı maddede belirtilen sürelerde turizm işletmesi belgesi almamış konaklama tesisleri için yapılan yeni tarihli ruhsat talebi, ruhsat güncelleme talebi veya devir talebi Bakanlığımızdan uygun görüş alınmadan değerlendirilmez

MEVCUT İŞLETMELER

Mevcut işletmeler ile ilgili olarak ise 'Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiş olan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan ancak, ruhsat tarihinden itibaren henüz bir yıllık turizm işletmesi belgesi alınması süresi dolmamış olan konaklama işletmelerinin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde Bakanlığa başvurmaları, altı ay içerisinde de turizm işletmesi belgesi alması zorunludur. Üç ay içerisinde başvuruda bulunmayan veya altı ay içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama işletmeleri faaliyette bulunamaz. Bu işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilir ve faaliyetlerine son verilir' hükmüne yer verilmiştir.

BASİT KONAKLAMA TURİZM İŞLETME BELGESİ

Turizm il müdürlüklerinden almış olduğumuz 'Basit Konaklama Turizm İşletme Belge' sahibi olan işletmelerin Sürdürebilir Turizm 1. aşama belgelerini almaları için son tarih 31 Aralık 2023.

Toplamda 3 aşamadan oluşan Sürdürebilir Turizm belgesinin ilk aşamasının alınmaması durumunda ilk olarak 40 bin lira para cezası verilen, ek sürede tamamlanmazsa belge ve ruhsat iptali uygulanacaktır. Yeni çıkan zorunlulukları göz önünde bulundurursak bu belge kıymetlidir, kazanılmış hakların kaybedilmemesi önemlidir.

KISA SÜRELİ KONAKLAMA

İş yeri ruhsatında faaliyeti 'Kısa Süreli Konaklama' olarak gözüken işletmelerimiz için; medyada airbnb yayası olarak gündeme gelen 'tatil amaçlı konutların kiraya verilmesi' ile ilgili kanun 1 Ocak 2024 tarihi itibari ile yürürlüğe giriyor. Az bir süre kalmasına rağmen yönetmeliği henüz belli değil. Fakat temennimiz standartları turizm işletme belgesi almaya müsait olmayan küçük işletmelerin turizm il müdürlüklerinden alınacak 'izin belgeleri' ile faaliyetlerine devam etmesidir.

PANSİYON GÖRÜNEN ANCAK BELGESİ OLMAYAN

İş yeri ruhsatında faaliyet konusu 'pansiyon' geçen fakat herhangi bir turizm işletme belgesi olmayanlar işletmelerimiz için aynı genelgede;

'2 Kasım 2022 tarihi ile 2 Kasım 2023 tarihi arasında işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiş olan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan konaklama işletmelerinin, 2 Şubat 2024 tarihine kadar turizm işletmesi belgesi almak üzere bakanlığımıza başvurmaları ve 2 Mayıs 2024 tarihine kadar bu belgeyi almaları zorunludur. Bu süreler içinde başvuruda bulunmayan veya turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama işletmeleri faaliyette bulunamaz. Bu işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlığımızca yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilir ve faaliyetlerine son verilir. 2 Kasım 2022 tarihi öncesi pansiyon ruhsatı olup herhangi bir turizm belgesi almayanların ruhsatının iptal edilerek; yeni yönetmeliğe göre bakanlık ön uygunluğu alınarak yeniden iş yeri ruhsatı alması gerekmektedir' ifadelerine yer verilmektedir."