SAPANCA'NIN ÇINARLARI'NIN KONUĞU HALİT TÜREN

GÜNCEL

SAPANCA'NIN ÇINARLARI'NIN KONUĞU HALİT TÜREN

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sapanca Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen, " Sapanca'nın Çınarları" belgesel projesinin konuğu Türkan Türen ve Halit Türen oldu.

Sapanca MYO Medya ve İletişim Program Başkanı Öğr.Gör.Servet Sezgin ile öğrencilerinden oluşan çekim ekibi Türen ailesini Camicedit Mahallesi'ndeki evinde ziyaret etti.

Medya ve İletişim Bölümü öğrencisi Hande Belgühan' ın sorularını cevaplayan 80 yaşındaki Türen, 1965 yılında askerden geldikten sonra kardeşi ile beraber marangoz atölyesini genişlettiklerini söyledi.

Ahşap işçiliğini sevdiğini belirten Türen, "İyi bir marangoz ustasıyım. Günün şartlarına ve talebe göre çeyiz sandığı, ağaç kasa, yer döşemesi ve mobilya imalatını kırk sene boyunca yaptık. Daha sonra tuhafiyeci, bakkal ve en son züccaciye dükkanı işletmeye başladım. Sapancalılar hediyelik eşya olarak en çok bibloyu tercih ediyor" dedi.

Röportajında gençlik döneminde yaptığı el emeği göz nuru olan çeyiz sandığı yapımını da anlatan Türen, "Malzeme olarak ceviz ağacından yapılan çeyiz sandığından aylık 20 tane yapıyorduk. İşçiliğimiz çok kaliteliydi. Biraz pahalı olmasına rağmen talebi karşılamakta zorlanıyorduk. Sapanca dışında diğer şehirlere de tren vagonlarına yükleyerek gönderirdik" diye konuştu.

Gençliğinin en vazgeçilmez hobisinin yüzme olduğunu ifade eden Türen, "Yüzme yarışlarına katılırdım. Boş vakitlerimizde ise arkadaşlarımızla gölün karşı kıyısına kadar yüzerdik. Bunu yanında balık tutmayı çok severdim. En çok yayın, oklama, kerevit ve alabalık tutardık. Dedemin de balık tutma merakı vardı. Bir gün ilkokuldan eve dönerken arkadaşımdan dedemin çok büyük bir balık tuttuğunu öğrendim. Merakla Kumbaz'a giderek balığa baktım. O kadar büyüktü ki kum arabasına sığmamıştı yere değiyordu. Zannediyorum o balık o güne kadar tutulan en büyük yayın balığıydı" dedi.

Eşi Türkan Türen, eski Sapanca ve bugünkü Sapanca'yı kıyaslayarak Sapanca'nın büyük değişim ve gelişimini kendi gözünden anlattı. Doğal güzelliğiyle meşhur Sapanca'nın çok kalabalıklaştığını ve insanların doğayı katlettiklerine dikkat çekti. Eşinin sözlerine katılan Türen, "Sapancamızı korumak için ne gerekiyorsa yapmalıyız" diye konuştu.

Mutlu ve beraberliklerin önemine değinen Türenler, 52 yıllık bir evliliklerinin olduğunu, aileyi ve toplumu bir arada tutan değerlerin başında saygı ve sevginin olduğuna vurgu yaptı.

Geleceğe dair gençlere öğütlerde bulunan ikili, gençlere çok çalışmaları ve saygıyı hayatlarından bir an olsun eksik etmemeleri tavsiyesinde bulundu.