HİROKO TEYZE 91 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

YAŞAM

HİROKO TEYZE 91 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

Japonya'da Türkçe'nin yayılması için çalışan ve evliliği sonrasında hayatını Sapanca'da sürdüren Japon Hiroko Nakae, büyükşehir tarafından huzurevine yerleştirilmişti. Hiroko teyze 91 yaşında hayatını kaybetti.

1931 yılında Japonya'da doğan Hiroko Nakae, Japonya'daki eğitim ve iş yaşamının ardından Almanya'da Goethe Institut München'de eğitimine devam ederken Türk iç mimar Mehmet Seyfettin Çölok'a hayatlarını birleştirdi.

1972'de Ankara'da evlenen çift Almanya'da çalışmaya devam ederken 1980'de eşinin vefat etmesiyle Japonya'ya döndü. Burada bir okul açarak Türkçe, Almanca ve İngilizce eğitimleri veren Hiroko Nakae, emekliliğe karar verdikten sonra 2001 yılında Türkiye'ye gelerek Sakarya'nın Sapanca ilçesinde yaşamaya başladı. Japonya'da bulunduğu yıllarda Türkiye'nin gönüllü elçiliğini yapan ve Türk dostu olarak bilinen Nakae, "Yüzük Kıbrıs'a Gitti" ve "3 Günde Türkçe Konuşmak" isimli kitapları da kaleme aldı.

BÜYÜKŞEHİR YARDIM ELİNİ UZATTI

2021 yılında 90 yaşındayken Sapanca Serdar Sokaktaki evinde geçirdiği kaza sonucu kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda kalan Hiroko Nakae'nin yardımına Sakarya Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Destek Merkezi (YADEM) koşmuştu.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Japon vatandaşı olduğu için ilk etapta kalıcı olarak huzurevine yerleştiremeyen Nakae için Aile Bakanlığı harekete geçirildi. İlk olarak bakanlığa bağlı Arifiye'deki rehabilitasyon merkezine geçici olarak yerleştirilen Hiroko Nakae, uluslararası onay sürecinin ardından Hendek'teki Melek Nişancı Huzurevine kalıcı olarak yerleştirildi.

91 YAŞINDA KALBİNE YENİLDİ

Nakae, önceki hafta kalp krizi geçirdi. Hastaneye kaldırılan Hiroko Nakae, yoğun bakım ünitesinde takip altındayken dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti.

KARASU'DA TOPRAĞA VERİLECEK

Hiroko Nakae, Karasu Yalı Mahallesi Ulu Camide düzenlenecek cenaze töreninin ardından Karasu Kuzuluk Cennettepe Mezarlığında toprağa verilecek.