O YAŞAYAN BİR TARİHTİ; 100 YAŞINDA VEFAT ETTİ

YAŞAM

O YAŞAYAN BİR TARİHTİ; 100 YAŞINDA VEFAT ETTİ

Yeni jenerasyon onu "Rauf'un Yeri" isimli kahvehanesinden tanırdı. Aslında o zamanın kasabı, ilçenin ilk ve tek spor kulübü Yeşilyurtspor'un ilk ve son kalecisi aynı zamanda o kulüpten hayatta kalan tek sporcuydu.

Rauf Amca'dan Rauf Kösemen'den bahsediyoruz. Bugün resmiyete göre 100 yaşında vefat eden Rauf amcamız aslında 107 yaşındaydı. 2015 yılında Sapanca Gazetemizin konuğu olmuş ve spor üzerine söyleşi yapmıştık. Öylesine heyecanlı anlatmıştı ki o eski günleri, anlatırken bir geçmişi yeniden yaşıyordu sanki. Bugün yaşlılığa bağlı hastalığı sebebiyle hayata gözlerini yumdu Rauf amcamız. Kıymetli büyüğümüze Sapanca Gazetesi adına Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar dileriz. Mekanın cennet olsun Rauf amca…

Cenazesi 22 Temmuz 2022 Cuma Günü (bugün) Sapanca Rüstempaşa Mahallesi Rüstempaşa Camisinde İki̇ndi̇ namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından Sapanca Kemer Mezarlığında son yolculuğuna uğurlanacak.

İşte Rauf Kösemen'in 2015 yılında verdiği röportajın detayları;

"Sapanca'nın ilk spor Kulübü Yeşilyurtspor 1932 yılında Ağan Nuribeyin Sebahattin Rendantiyen tarafından kuruldu. Kulübün kadrosunda Rauf Kösemen, Arap Mavra Fethi, Postacı Burhan, Hareket Memuru Sadullah Tosun, Fethi Kara, İspiroğlu Selahattin, Mobilin Nizam, Nurettin Tanta, Palanın Sabri Bostan, Münir Köseoğlu, belediyeden Çorbacı Cemal ve Kopuk Hüseyin'in Adil yer aldı.

O GÜNLERİ ANLATTI

Kurdukları spor kulübünde sadece futbol oynamadıklarını belirten Kösemen, bir çok etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kösemen o günleri şöyle anlattı: 'Biz Adliyenin oradaki şuan Carrefour'un bulunduğu yerde futbol sahası vardı. Bizde 19 Mayıs Bayramlarında oraya gider uzun atlama, çuval koşuları, düz koşu, yüksek atlama gibi yarışmalar yapardık. Zaten kulüpte bu süreçte kuruldu. Münir Köseoğlu maçlarda giymemiz için bugünkü kramponlar gibi bizlere çivili ayakkabılar yapardı. Gölcük'e, Geyve'ye, Adapazarı'na gider Yıldırımspor'la İdman Yurdu ile maçlar yapardık. Yüzbaşı Fethi Altıntuğ'dan akordeon aldık müsamereler verirdik. Bizi izleyenler hem güler hem ağlardı. Bunların hepsini spor kulübümüz altında gerçekleştirirdik.'

KULÜP DAĞILDI

Sırf bayrama ayrı ayrı gittikleri için kulübün dağıldığını ifade eden Kösemen 'Her şey çok güzel gidiyordu ancak başkanımız disiplini severdi. Bizlerden sürekli etkinliklere, maçalara toplu gitmemizi isterdi. En son yine bir bayram vardı. O zaman bayramlar çok güzel olurdu. Neredeyse ilçede yaşayan tüm aileler bayram yerine gider bir çok yarış ve müsamere düzenlenirdi. Yine öyle bir bayram vardı. Biz başkanımızın istediği gibi toplu halde değil ayrı ayrı gittik. Bizi bayram yerinin girişinde yakaladı. Bize bağırdı. 'Ben size nasıl gelin diyorum siz nasıl geliyorsunuz size bayram mayram yok' dedi. Bizimde bir şarkımız vardı çıktık başkandan hem kaçtık hem o şarkıyı söyledik. 'Hamside koyduk ta ta tavaya, hopladı sıçradı ha ha havaya. Papazın kızı kaçtı ko ko kocaya' diye gidiyor sözleri. Başkanımız bizleri arkamızdan taş atarak kovaladı ve kulübümüz de böylece dağılmış oldu' şeklinde konuştu.

İLK ADIMLAR

Kösemen, Yeşilyurtspor'un dağılmasının ardından uzun bir süre sonra başını Atanın İsmail ve Beşikçi'nin Emin'in çektiği gençler bugünkü Sapancaspor'un ilk adımlarını attı. (2015) yılında 100 yaşında olmasına rağmen, delikanlılığından hiçbir şey kaybetmemiş olan Rauf amcamıza kısada olsa bizleri kabul ettiği ve anılarını bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyoruz."