KRAL SELMAN SAPANCA AMBARGOSUNU KALDIRACAK MI?

GÜNCEL

KRAL SELMAN SAPANCA AMBARGOSUNU KALDIRACAK MI?

Türk mallarına ambargo koyan Suudiler geçtiğimiz günlerde bu yasağı kaldırarak Türk mallarını ithalatını serbest bırakıp ülke içindeki satışa onay verdi.

2020 yılında Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi sonrası Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki bozulan ilişki karşılıklı ambargolar ile devam etmişti. Türkiye'de özellikle Sapanca'da villaları olan Suudiler'den mülklerini satışa çıkartarak ülkeden ayrılmaları istenmişti.

2 yıl boyunca karşılık devam eden ambargolar geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın Türkiye ziyareti ile son buldu. İki ülke arasında normalleşme ile ilgili adımlar atılmaya başlandı.

İLK ADIM SUUDİLERDEN GELDİ!

Türk mallarına ambargo koyan Suudiler geçtiğimiz günlerde bu yasağı kaldırarak Türk mallarını ithalatını serbest bırakıp ülke içindeki satışa onay verdi. Suudi Arabistan'dan gelen ilk görüntülerde artık süper marketlerde Türk ürünlerinin raflarda tekrar yer aldığı görüldü.

SAPANCA'DAKİ VİLLALARIN SATILMASINI İSTEMİŞTİ!

2020 yılında yaşanan Kaşıkçı cinayeti sonrası iki ülke arasında gerilimin arttırması sonucu Kral Selman vatandaşlarından Türkiye'deki mülklerini satmasını ve ülkeye geri gelmesini istemişti. Özellikle Sapanca'daki dağlarda lüks villaları olan Suudiler bu duruma tepki gösterse de krallarının sözlerini dinleyerek villalarını satışa koymuştu.

SAPANCA AMBARGOSU DA KALKACAK MI?

2 yılın ardından normalleşme dönemine girilmesi ile inşaat sektörünün en çok takip ettiği konulardan biri de Suudilerin uyguladığı konut ambargosunun kalkacak mı sorusu oldu. Çünkü ambargoya kadar TUİK verilerine göre Türkiye'de en fazla konut alan yabancılarda Iraklıların ardından Suudiler geliyordu. Ayrıca Suudiler 3+1 konut yerine villa, dubleks tarzında lüks konutlar alarak inşaat piyasasını hareketlendiriyordu.

SUUDİLERİN OLMADIĞI DÖNEMDE KATARLILAR SAPANCA'DA CİRİT ATTI

Lüks yaşam biçimleri ile tanınan Katarlılar'ın da Sapanca'ya olan ilgisi giderek devam ediyor. 2020 yılındaki ambargo sonrası Suudilerin yavaş yavaş Sapanca'dan çekilmesi sonrası Katarlılar Sapanca'ya daha fazla ağırlık verdi. Suudi Arabistan'ın konut ambargosunu kaldırmasının ardından Sakarya'da özellikle Sapanca'da inşaat piyasasını tekrar hareketli günler bekliyor.

 SUUDİLER GELİRSE İNŞAAT SEKTÖRÜ ESKİ HALİNE DÖNEBİLİR

Konu ile ilgili olarak İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı, Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat, ''Suudilerle aramızın düzelmesi  ile konut sektörü yine eski günlerine dönecek. Sapanca bölgesinde konutların daha çok talep göreceği ve fiyatların da talebe karşılık artacağına inanıyoruz. Böylelikle inşaat sektörünü biraz kendini doğrultacağını düşünüyorum.

Son zamanlarda inşaat malzemelerini yükselmesi ile halkımızın konuta ulaşımı zorlaşmıştı. Çoğu müteahhitlerimizde konut yapmama kararı almıştı. Suudilerle aramızın düzelmesi ile Türkiye'de geçtiğimiz yıllara kadar en çok konut alan yabancılardan olan Suudilerin tekrardan gelip Sakarya'dan konut alacaklarını düşünüyorum. Bu da inşaat sektörünün hızlanmasına ve müteahhitlerde bu şekilde konut yaparak piyasaların canlanmasına sebep olabilir diye düşünüyorum'' dedi.

MEDYABAR