''RUHSATLANDIRMA KRİTERLERİ SORUN VE MAĞDURİYETLERE NEDEN OLUYOR''

GÜNCEL

"RUHSATLANDIRMA KRİTERLERİ SORUN VE MAĞDURİYETLERE NEDEN OLUYOR"

SETOB Başkanı Alparslan Kılıç, Turizm Bakanlığı tarafından bungalov tarzı işletmeler için konulan ruhsatlandırma kriterlerinin sorunların ortaya çıkmasına ve mağduriyet yaşamasına sebep olduğunu söyledi.

"Turizm alanında güzide olan İlçemiz Sapanca'da son günlerde, Villa ve Bungalov işletmelerinin, düzenleme denetleme ve organizasyonları ve yaşanan sorunlarla ilgili olarak, yazılı, görsel medya, sosyal medya ve değişik platformlarda faaliyetler ve sorunların çözümü hususunda yaşananlar dile getirilmektedir" diyen Sapanca Turizm Otelciler İşletmeciler Derneği Başkanı Kılıç, konuya ilişkin yayımladığı yazılı mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Villa ve Bungalov turizmi ülkemizin değişik bölgelerinde uzun yıllardır yapılmaktadır. Pandemi ile birlikte, izole, özgür ve minimal tatil anlayışında son iki yıldır çok yoğun bir talep yaşanmıştır. Bu paralelde ülkemizin her yanında ve özellikle sahil yörelerinde, dağ, göl, dere kenarı ve orman alanlarında yatırımlar da aynı oranda artmıştır. Sapanca ilçemizde ve yakın yerlerden Maşukiye, Yuvacık, İznik çevresinde. İstanbul çevresinde; Şile, Ağva, Polonezköy, Kilyos, Çatalca, Terkos, İğneada, Şarköy, Silivri. Balıkesir Kazdağları, Bursa Uludağ ve çevresinde. Ege sahillerinde; Fethiye, Bodrum, Alaçatı. Karadeniz bölgesinde; Rize, Artvin ve Trabzon yaylaları ve dağlarında, Akdeniz bölgesinde; Antalya, Alanya, Kemer, Kaş ve Kalkan'da. Bolu, Düzce civarında; Abant, Yedigöller, Kartalkaya çevresinde, bungalow, karavan, tiny house, müstakil villa yatırımları çok yoğun bir şekilde artış göstermiştir.

Bu tür turizm yatırımları, ülkemiz ve bulundukları yöre insanı ile İşletmeciler için ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan güzel ve katma değer yaratan iş ve gelişmelerdir. Kamu kurum ve kuruluşları; her konuda olduğu gibi, turizm yatırımları ve işletmeleri içinde yasa, yönetmelik ve genelgelerle, işletmelerin çalışma denetleme usul ve esaslarını belirler. Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde günübirlik konaklama ve kullanma adı altında, apart, rezidans ve dairelerde, kayıt dışı yeni bir konaklama anlayışı ve pazarlaması gelişmiştir. Kontrol edilemez boyutlara ulaşan bu sektör,  beraberinde, hukuki, adli, idari ve sosyal bazı problemlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Yürütme organı, devlet kurumları da bu tür kayıt dışı ve yönetmeliklerle belirlenmemiş turizm türlerinin usul ve esaslarını belirlemek üzere çalışmalar başlatmıştır. İki üç yıl önce başlanan çalışmalar pandemi ile birlikte ertelenmiştir. Turizm Bakanlığı,  içişleri bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşların çalışmaları ile tüm turizm tesislerinin işletme usul ve esasları yeniden belirlenmektedir.

Bu çalışmalar ilgili kurumlardan takip edilerek öğrenilebilir. Yetkili ve sorumlu kurumlardan bakanlıklar, valilik, kaymakamlık, belediye, emniyet ve zabıta birimleri de ilgili işletmeci ve yatırımcılara duyuruları ve tebligatları yapmaktadır. Bugüne kadar olan yasa ve uygulamalar ile bundan sonra konulacak kural ve hususlarda yasama organlarınca belirlenip yürütme organlarınca denetlenir. Mevcut yasa, yönetmelik ve genelgelerin hazırlanma yeri meclis ve bakanlıklardır. Türkiye genelinde Turizm Bakanlığı tarafından bungalov tarzı işletmeler için konulan ruhsatlandırma kriterleri bazı sorunların ortaya çıkmasına ve yatırımcıların mağduriyet yaşamasına sebep olma ihtimali ortaya çıkmıştır. Bu tür tesislerin çalışma usulü ile ilgili yaşanan sorunlar sadece Sapanca' ya özgü değildir. Yaşanan sorun ve karışıklığın, kaymakamlık, belediye ve siyasi yetkililer ile işletmeci ve dernek temsilcilerinin görüşmeleri sonunda çözüm üretilerek sorunun ortadan kalktığını öğrenmiş olmamız, gerek işletmeciler ve gerekse Sapanca turizmi için sevindirici gelişmelerdir. Emeği geçen soruna çözüm üreten ve çaba sarf edenlere teşekkür ederiz. Temalı tesis, yıldızı otel, özel belgeli işletme,  bungalov, karavan, çadır kamp, spor kompleksi, sosyal etkinlik firmaları ve organizasyonlar her biri bulunduğu yörenin turizm potansiyeline katlı sağlayan işletmelerdir. Her birinin yörenin marka değerine katkısı ayrı ayrıdır. Sapanca, Abant, Kartalkaya, Kartepe, Silivri, Terkos, Polonezkoy ve Şile otelleri ve diğer tüm tesisler de bulundukları yörenin marka değerini arttırmaktadır. Bu anlamda Sapanca, gerek tesislerin kalitesi ve gerekse konumu ve doğası gereği, marka değeri olarak diğer lokasyondaki rakiplerinin önündedir. Tüm bu bölgelerdeki tesisler yatırımları ve imkanları dahilinde, kongre seminer, toplantı ve organizasyon firmaları ile çalışmaktadır.

Ülkemizin 500 büyük sanayi firması, kamu kurum ve kuruluşları, bakanlıklar, belediyeler, sivil toplum örgütleri, sendikalar, dernekler, spor kulüpleri, eğitim firmalarının yaklaşık olarak 100 ile 1500 kişi arasındaki gruplarına ulusal ve uluslararası firmaların toplantılarına ev sahipliğinde yarış halindedirler. Kongre toplantı eğitim ve seminer ile motivasyon toplantılarının büyük bölümleri bu tesislerde yapılmaktadır. Tüm bu hizmet taleplerini karşılamak için; modern, detaylı, son sistem, kapsamlı salon, tefrişat ve yatırımlar yapılmaktadır. Sapanca ilçemizde her bir tesiste 150 ile 450 kişi arasında toplamda 1200 kişi üzerinde çalışan kişiye istihdam yaratmaktadır. Beş yıldızlı ve temalı tesisler bulunduğu lokasyonun marka değerinin artmasına, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata çok ciddi katma değer yaratmaya devam etmektedir. Buralarda konaklayan beyaz yaka ve çalışanlar da gidilen otelin bulunduğu yörenin potansiyel münferit misafirleri olmaktadır. Bu tür tesisler ile diğer amaçla yapılan tesis ve bungalov tarzı işletmelerin her birinin kendi tarzı ve imkanları ile ayrı ayrı hedef kitleleri bulunmaktadır. Ülkemiz, ilimiz ve ilçemizin turizm yatırımlarının, ilçemizin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına değer katarak devam etmesini, doğa bozulmadan, belli plan ve programlar dahilinde, herkesin hak ve hukukunu gözeterek, yatırımların artması ve gelişmesi arzu ve temennisindeyiz."