SAPANCA'DA 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ

SİYASET

SAPANCA'DA 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ

Cumhuriyet Halk Partisi ve Emek Partisi Sapanca İlçe Teşkilatları 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde basın açıklaması yaptı.

Kuva-i Milliye Parkı'nda bir araya gelen partililer adına basın açıklamasını CHP Sapanca İlçe Başkanı Cengiz Çiçek yaptı.

Çiçek açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bundan 133 yıl önce, Amerikan işçi sınıfının Sendika-Sigorta 8 saat iş günü olarak başlattıkları mücadeleden tam 133 yıl geçti. Bugün hala aynı talepler uğruna mücadele ediyoruz.  Bugün işçiler hala sendikasız, sigortasız, taşeronlaştırma, esnek çalışma yöntemleriyle karşı karşıya. Bir de ödünç ve kiralık işçilik başta olmak üzere yoğun bir emek sömürüsü.

Sadece işçiler mi? Tek adam yönetiminin izlediği ekonomik politikalar, elektrikten, doğalgazdan, akaryakıttan, en temel gıda maddelerinden ve elimizi uzattığımız her şeye yapılan zamlardan; köylüsü de, esnafı da, kadını, genci ve emeklileri de inim inim inliyor.

Bizler bu hayat pahalılığı, yoksulluk, işsizlik ve açlıkla boğuşup, yaşama tutunmaya çalışırken birilerinin kasaları ağzına kadar doluyor.

Beşli çeteye, TUSİAD'a, MÜSİAD'a, yandaşa, sermayeye bütçe var; işçiye, emekliye, üreticiye, tüm çalışanlara, hele hele 3 kişiden 2'si 3000 lira ve altında maaş alan emekliye bütçe yok, bayram ikramiyesine de yeterli zam yok.

Savaşa, yandaşa bütçe var; barışa, eğitime, sağlığa bütçe yok. Sonra aynı gemideyiz. Hadi oradan! Gemi batıyor ama siz filikalara binmiş, gemiden kaçıyorsunuz.

İşte onun için bu zam yağmuruna, yoksulluğa, işsizliğe, her türlü adaletsizliğe, hukuksuzluğa ve yaşanan baskılara karşı; insanca ve onurluca yaşam hakkını savunmak, en temel vatandaşlık hakkıdır. Ülkemizde ve bölgemizde savaş politikalarına karşı durmak ve barışı savunmak da, en temel vatandaşlık hakkı ve yaşam hakkıdır.

İşte Ukrayna-Rusya savaşı, ya da Amerikan emperyalizmi ve onun savaş aygıtı NATO ile Rus emperyalizminin paylaşım savaşının getirisi şudur.

Kan, ölüm, gözyaşı getiriyor ve analar ağlıyor. Yetmezmiş gibi; göçler, kıtlık, işsizlik, yoksulluk ve yaşadığımız zamlar üstüne yeni zamlar.

İşte onun için 1 Mayıslar başta işçi sınıfı olmak üzere, tüm emekçiler ve ezilenler açısından anlamlıdır ve önemlidir.

-Bizler zamlar durdurulsun ve yapılan zamlar geri alınsın istiyoruz.

-Başta asgari ücret olmak üzere ücretler insanca yaşanabilecek düzeye yükseltilsin istiyoruz.

-Yoksul ve küçük üretici desteklensin istiyoruz.

-Herkese ücretsiz, nitelikli eğitim ve sağlık hakkı verilsin istiyoruz.

-Tek adam yönetimine son verilsin, siyasi ve sendikal hak ve özgürlükler önündeki engeller kaldırılsın, yargı demokratik ve bağımsız olsun istiyoruz.

-Haksız yargılanarak; cezaevlerini dolduran aydınların, sanatçıların, gazetecilerin ve vatanseverlerin serbest bırakılmasını, Kanunların herkese eşit ve adil uygulanmasını istiyoruz. 

-Kadınların uğradığı haksızlık, şiddet ve ölümleri durduracak olan İstanbul Sözleşmesi uygulansın istiyoruz."