SAPANCA TURİZMİNDEKİ O AYRINTIYA DİKKAT ÇEKTİ

GÜNCEL

SAPANCA TURİZMİNDEKİ O AYRINTIYA DİKKAT ÇEKTİ

Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği'nin (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam, Sapanca turizminin yerel yatırımcılarla güçleneceğini, yabancı yatırımcıların artık ilçe ekonomisine hiçbir katkı sağlamayacağını savundu.

İlçedeki büyük otellerin yüksek doluluk oranının ilçe esnafı başta olmak üzere yerel ekonomiye hiçbir katkı sağlamadığını savunan Alaçam, "İki hafta önce hava durumu sebebiyle villa ve bungalov işletmelerinin çoğunluğu boştu fakat beş yıldızlı oteller ağzına kadar doluydu. Hal böyleyken çarşıda, pazarda, sahilde kimse yoktu! Bu hafta sonu villa ve bungalov işletmelerinin doluluğu yüzde 100'e ulaştı. Çarşıda, sahilde her yerde bunun etkisi görülüyor. Sonuçlar ortadayken ilçemize dışarıdan gelen yatırımcılara, 10-20-30-40 bungalov yapmasına göz yumarak, otel hizmeti sunan işletmelere müsade edilirse bu sektörün ilçeye ekonomik katkısı azalır, kazancın çoğu da dışarı çıkar" dedi.

Turizm yatırımlarının yerel yatırımcılar tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Alaçam, "Büyükşehir doğa turizm planına göre 25 maksimum sınır ve evlerin aralarında minimum 10 metre mesafe olması gerekiyor ama buna uymayan birçok tesis inşaatı devam ediyor! Bu tarz işletmelerin iş hacmi büyüyünce hizmet alımı ilçe dışından yapılır, personel civardan istihdam edilir. Vergi daireleri oteller gibi Kütahya'da, Van'da, İstanbul'da olur!  Misafir Sapanca otoban gişelerinden çıkar tesise gider dönüşte tekrar gişelerden geçer gider. Bu tesisler yapılacaksa da Sapancalılar tarafından yapılsın. En azından kazancı Sapanca'da kalır. Ne kadar fazla butik (1-5 arası evden oluşan) işletmeler olursa, ilçe ekonomisine katkı da o kadar yüksek olur. Her gelen misafir muhakkak çarşıdan pazardan alışveriş yapar, böylece gelir bir kesme değil çoğunluğa yayılır. AÇ GÖZLÜ olmayalım, olana da müsade etmeyelim! Hayat kısa kefenin cebi yok" diye konuştu.