MATUR: ''SAPANCA TURİZMİ İÇİN TARİHİ FIRSAT''

GÜNCEL

MATUR: "SAPANCA TURİZMİ İÇİN TARİHİ FIRSAT"

Sakarya Halk Gazetesi Yazarı Sezai Matur, gazetedeki son yazısında Sapanca'da bir süre önce kurulan Sapanca Turizm Otelciler ve İşletmeciler Birliği'ni konu aldı.

Sapanca turizmi için tarihi fırsat Sapanca, Sakarya'nın misafir odası diyoruz. Ama dünyanın eşsiz turizm potansiyelini bilinçsiz ellerde heba ettik... Yemyeşil ormanlarını zengin Arapların betonlaştırmasına göz yumduk. Yetmedi pınarlarının başlarına birer su fabrikası koyarak bu güzelim ilçeyi çirkinleştirmek için ne gerekiyorsa yaptık.

Kırkpınar'da 3 ay kullanılan yılın 8 ayı boş kalan villalardan sonra da ilçenin dört bir yanına da üçgen çatılı, Bungolov denilen barakalar doldurduk. Pandemide İstanbul'dan kaçan doğada nefes almak isteyenler buralara sığınınca bunu devamlı bir gelir kaynağı sandık. Oysa katma değeri olan şehre kazandıracak daha ciddi adımlara, ciddi yalıtımlara ihtiyaç var. Elbet Sapanca'da çok ciddi büyük turizm yatırımları da var. Şahane oteller yapıldı son dönemde. Her biri farklı konseptlerde olsa da bu oteller Sapanca'ya büyük değer kattı. Ve ne yazık ki, bu turizm işletmeleri bir araya gelip, Sapanca ve Sakarya turizmi için ne yapabiliriz diye kafa yormuyordu.

En son sanırım 2011 yılında Mustafa İsen'in yönlendirmesiyle dönemin Valisi Hüseyin Atak'ın girişimleriyle Richmond Otel'de bir toplantı olmuştu. Belki ondan sonra da olmuştur ama benim haberim olmadı. Bir süredir Sapancalı turizmci Alparslan Kılıç'ın paylaşımlarında görüyorum. Sapanca Turizm Otelciler ve İşletmeciler Birliği adında bir dernek kuruluşu için çalışma başlatmışlar. Toplantılara Sapanca'nın yerel markalan da, ulusal markalan da katılıyor. Son toplantıda Sapanca destinasyonunda turizm faaliyetlerini geliştirmek amacıyla, 12 ayrı çalışma grubu oluşturulmuş. Richmond Nua Wellnes Spa, NG Sapanca, KG Enjoy, Elite World Sapanca gibi büyük otellerin yanı sıra ilçede kalitelerini ispatlamış tüm oteller birlik çatısı altındalar. Sopeli Doğal Yaşam Köyü, Naturköy Otel & Restaurant, İstanbuldere Otel & Restaurant, Özkum Otel & Restaurant, Gölevi Otel & Restaurant gibi hem otel hem restoran hizmeti veren işletmelerin yanı sıra sadece restoran hizmeti veren işletmeler de bu birliktelik içinde yer aldılar. Her biri Sapanca için çok değerli işletmeler. Bu güç birliğinin Sapanca'ya çok şey katacağını düşünüyorum. Kısa sürede kat edilen mesafe bunu gösteriyor. Alparslan Kılıç başta olmak üzere bu işe kafa yoran, mesai harcayan herkesi kutluyorum. Valilik, büyükşehir belediyesi, Sapanca Belediyesi ve SATSO'nun bu oluşuma olabildiğince destek vermesi gerektiğine inanıyorum.