TURAN ÜLKÜSÜ'NDEN TÜRK BİRLİĞİ'NE KİTABI ÇIKTI

GÜNCEL

TURAN ÜLKÜSÜ'NDEN TÜRK BİRLİĞİ'NE KİTABI ÇIKTI

Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulmasından hemen sonra kaleme alınan "Turan Ülküsü'nden Türk Birliği'ne" kitabı çıktı. Sapancalı Yazar İlhan Ayhan tarafından kaleme alınan kitap Çınaraltı Yayınları tarafından yayınlandı.

Kitabı, "Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi'nin" kurumsal yapısının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi sonrası yazmaya karar verdiğini belirten Ayhan, "Aslında o tarihte 2022 yılının sonuna yetiştirmek istediğim Türk Tarihi ile alakalı farklı bir kitap çalışmam vardı. Ancak, Türk Devletleri Teşkilatı'nın yani Türk Birliği'nin ele alınması ve anlatılmasının çok daha elzem olması sebebiyle bu konu üzerinde çalışmaya başladım" dedi.

"Türk Devletleri Teşkilatı dediğimiz birlikteliğin temel kaynağının Turan Ülküsü olduğunu bilen biri olarak, tüm Türklerin aynı çatı ve bir bayrak altında toplandığını görmekten, bunu kaleme almaktan daha güzel ne olabilirdi ki?" diyen Ayhan, "Kitabımızın ilk bölümünde Turan Ülküsü nedir, Turancı düşüncenin önde gelen fikir adamları kimlerdir, Cumhuriyet dönemi ve sonrası Türkçülerin yaşadıkları hadiseleri anlattık. Sonrasında ise S.S.C.B.'nin dağılmasıyla birlikte Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmasını ve 1992 yılından günümüze kadar geçen süreçteki toplantıları, alınan kararları anlatmaya çalıştık. Son bölümde ise 15 Temmuz sonrası yaşanan olayları ve Cumhur İttifakı'nın hangi sebeplerle şekillenip kurulduğunu ve bu birlikteliğin Türkiye ve Türk devletlerine etkisini anlattık. Turan Ülküsü siyasi bir ideoloji olarak görünse de tıpkı Osmanlı'nın son dönemlerinde bir kurtuluş reçetesi olarak nasıl karşımıza çıktıysa, bugün de Türk Birliği aynı önemi arz etmektedir. Türk'ün Türk'ten başka kimsesi olmadığını son 10 yılda daha iyi anladığımızı düşünüyorum. Çok şükür bölgesel bir güç haline gelmiş bir Türkiye'nin, diğer Türk devletlerine yol başçılık yapması her ne kadar küresel güçleri rahatsız etmiş olsa da son Karabağ Savaşı Türk'ün gücünü tüm dünyaya ispat etmiş ve Türk Devletleri Teşkilatına zemin hazırlamıştır. Kurulan Türk Birliği'ni önemi Türkiye'nin 2023 ve 2071 hedefleri açısından önem arz etmekle birlikte milletimiz tarafından da iyi anlaşılmadır ki kitabımızın asıl maksadı da budur" şeklinde konuştu.