GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI BOZKURT'UN KADINLAR GÜNÜ MESAJI

SİYASET

GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI BOZKURT'UN KADINLAR GÜNÜ MESAJI

CHP Sapanca Gençlik Kolları Başkanı Özge Bozkurt, yayımladığı yazılı bir mesajla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Bozkurt mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Bundan yüz altmış beş yıl önce bir 8 Mart günü, New York' ta tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler; eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma, doğum izni gibi insanca yaşama ve çalışma koşulları için bir eşitlik mücadelesi başlattılar. 129 kadın, bu haklı taleplerinin bedelini, atölyelerde çıkarılan yangınlarda boğularak veya yanarak ödedi. Bundan elli üç yıl sonra, kadının insan hakları için savaş veren bir başka kadın, Clara Zetkin, 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önererek kadınların mücadelesini tarihin sayfalarına yazdırdı.

Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen Atatürk inkılapları ile kadın haklarının kapsamı genişletildi. Atatürk; kadınlarımızın, siyasal ve sosyal haklarına kavuşması gerektiğine inanıyordu. Cumhuriyet'in ilanından sonra çıkarılan yasalarla Türk kadınının yaşam biçimi değişti. Böylece modern ve uygar bir toplum olma yolunda adım atılmış oldu.

8 Mart, kadın emekçilerin aynı zamanda sömürüye, baskıya, zulme, haksızlığa, eşitsizliğe karşı tüm dünyada ve ülkemizde mücadele ve dayanışma günüdür. Bugün, kadını aşağılayan, emeğini sömüren ve onu erkeğin hizmetçisi gören her türlü çağdışı zihniyetlere, bu zihniyetleri besleyen sistemlere karşı çıkma, omuz omuza durma günüdür.

Ülkemizde de kadın her türlü ayrımcılıkla karşı karşıya kalırken, hem işte hem evde çalışıp, kocasına eş, çocuklarına anne olmak için uğraşırken aynı zamanda şiddetle, tacizle, tecavüzle ve ölümle karşı karşıya kalmaktadır.

Gerçek demokrasinin temel kriteri olan kadın erkek eşitliğinin yaşama geçmesi gerekirken, kadın sorunlarının görmezden gelindiği ve çözüm için gerekenlerin yapılmadığı kanısındayız.

Biz kadın hareketinin tarihini yazmaya devam eden kadınlar; bu Sekiz Mart birlik mücadele ve dayanışma gününde yine kadınları yok sayan zihniyetlere, kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine, kadınlara yönelik her türlü baskı ve ayrımcılığa, güvencesiz ve esnek çalışmaya karşı kadın dayanışmasının bir parçası olmaya, toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda sağlanması için mücadeleye ve her yerde isyanımızı dile getirmeye devam edeceğiz!

Bu konudaki kararlılığımızdan asla geri adım atmayacağız! Toplumsal eşitlik olmadan toplumsal gelişim olmayacaktır!

Ülkemizde ve dünyamızda daha eşit, özgür ve yaşanabilir bir hale gelmesi için erkeklerle yan yana durmayı hedefleyen biz kadınlar, sonuna kadar bu fikirlerimizi savunmaya devam edeceğiz. Bütün Kadınların 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyoruz."