SAPANCA'NIN YERİ GÖĞÜ ALTIN (MI?)

GÜNCEL

SAPANCA'NIN YERİ GÖĞÜ ALTIN (MI?)

Sapanca'da iki kardeşin, eski harita ve belgelerin işaret ettiğini öne sürdükleri bahçelerinde define aramaya yönelik başvuruları kabul edildi.

Gazipaşa Mahallesinde yan yana evlerde yaşayan C.K ve K.K isimli kardeşler; bahçelerinin eski ipek yolu üzerinde olması ve incelenen eski harita ile belgelerin arsalarında define olduğunu işaret ettiği gerekçesiyle Sakarya Valiliğine define arama başvurusunda bulundu.

VALİLİK "ÇED GEREKLİ DEĞİL" DEDİ
Yan yana bahçeler için iki ayrı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu hazırlatan C.K ve K.K kardeşler, geçtiğimiz aylarda Sakarya Valiliğine başvurmuştu.
Sakarya Valiliği de ÇED yönetmeliği gereği yapılan incelemelerin ardından "ÇED gerekli değildir" kararı verdi.

50'ŞER BİN LİRA HARCAYACAKLAR
Hazırlanan iki ayrı ÇED raporunda projenin bedeli 50 bin lira olarak hesaplanırken, kiralanacak olan ekskavatör ve kazma, kürek, kaldıraç, balyoz, murç, mala, spatula ve fırça gibi malzemeler kullanılacak. Proje sahasında 2 vardiya halinde 3'er kişi olmak üzere toplam 6 kişi haftanın beş iş günü sadece gündüz saatlerinde çalışma yapacak.

BULUNURSA YARISINI ALACAKLAR
Define arama faaliyetleriyle ilgili son yasal düzenlemelere göre ÇED dosyasının Valilik onayından geçmesi sonrasında, Sakarya Kültür ve Turizm Müdürlüğüne "define arama ruhsatı" başvurusu yapılacak.
Bu ruhsat da iki kardeşe verildiği takdirde "Define Arama Yönetmeliği"nin 11. maddesi gereği, define araması; Sakarya Müzesi Müdürlüğünden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlıklarının mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılacak. İlgili kanunlara göre, proje sahasında define bulunması durumunda; definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak tespit edilen değerinin %40'ı arayıcıya, %10'u ise mülk sahibine verilecek. Yani C.K ve K.K kardeşler direkt kendi arsasında yaptığı aramada define bulursa yüzde 50'sinin sahibi olacak.