SAPANCA'DA DEFİNE ARANACAK!

GÜNCEL

SAPANCA'DA DEFİNE ARANACAK!

Sapanca'da yaşayan bir vatandaş, eski harita ve belgelerde evinin bahçesinde define olduğuna işaret edildiği gerekçesiyle define aramak için başvuru yaptı.

Sapanca Gazipaşa Mahallesi'nde yaşayan C. K. isimli vatandaş, sahibi olduğu 860 metrekarelik arsasının tamamında define aramak için Sakarya Valiliğine başvurdu.

Define arama çalışmalarıyla ilgili yasal düzenlemeler kapsamında bir firmaya Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyası hazırlatan C.K, dosyayı valiliğe sunarak süreci başlattı.

ESKİ HARİTA VE BELGELER İŞARET EDİYORMUŞ

Valiliğin kabul ederek değerlendirme sürecini başlattığı define arama projesine göre; arsanın eski İpek Yolu üzerinde olması ve incelenen eski harita ve belgelerden elde edilen bilgilerin arsayı işaret etmesi sonucu yapılan yüzey araştırmaları sonrasında böyle bir çalışmaya girildi.

Define arama projesinin amacı ise "tarihi ve kültürel eserlerimize zarar verilmemesi, tarihimizin ve kültürümüzün yok edilmemesi, devlet müzesinde olması gereken eserlerin, devlete bildirilerek, devletçe belirlenen değer üzerinden maddi kazanç sağlamak" olarak belirtildi.

EĞER BULUNURSA YARISINI ALACAK

Yasal düzenlemelere göre ÇED dosyasının Valilik onayından geçmesi ve Sakarya Kültür ve Turizm Müdürlüğünden "define arama ruhsatı" verilmesi durumunda çalışmalar hemen başlayacak.

"Define Arama Yönetmeliği"nin 11. maddesi gereği, define araması; Sakarya Müzesi Müdürlüğünden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlıklarının mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılacak. İlgili kanunlara göre, proje sahasında define bulunması durumunda; definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak tespit edilen değerinin %40'ı arayıcıya, %10'u ise mülk sahibine verilecek. Yani C.K direkt kendi arsasında yaptığı aramada define bulursa yüzde 50'sinin sahibi olacak.

50 BİN LİRA HARCAYACAK

Projenin bedeli 50 bin lira olarak hesaplanırken, kiralanacak olan ekskavatör ve kazma, kürek, kaldıraç, balyoz, murç, mala, spatula ve fırça gibi malzemeler kullanılacak. Proje sahasında 2 vardiya halinde 3'er kişi olmak üzere toplam 6 kişi haftanın beş iş günü sadece gündüz saatlerinde çalışma yapacak.