DEVA PARTİSİ'NDEN KURAKLIK AÇIKLAMASI!

SİYASET

DEVA PARTİSİ'NDEN KURAKLIK AÇIKLAMASI!

DEVA Partisi Sapanca Gölü'nde yaşanan kuraklıkla ilgili ortak basın açıklamasında bulundu.

DEVA Partisi İl Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanı Ahmet Bayrak, İl Doğa Hakları ve Çevre Başkanı Ahmet Özkan ve Deva Partisi Sapanca İlçe Başkanı Cemal Kamışoğlu, DEVA Partisi İl Binasında Sapanca Gölü'nde yaşanan kuraklıkla ilgili ortak basın açıklamasında bulundu.

Sapanca Gölünü bize atalarımızın emaneti, bizlerin de çocuklarımıza mirası olduğu düşünmekteyiz. Onun için emaneti ne pahasına olursa olsun korumak boynumuzun borcudur ifadelerine yer verilirken, alternatif su kaynaklarının bir an önce devreye sokulması istenildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

''Demokrasi ve Atılım Partisi Sakarya İl Başkanlığı olarak şehrimizin en önemli markası ve doğal güzelliği olan Sapanca Gölünün, 2021  yılında öngörülen kuraklık tehdidi ile ilgili tespit ve önerilerimizi sunmak için sizlerle bir araya geldik. Sapanca Gölü, en son 2013-2014 yılında yaşanan kuraklıkta; minimum işletme kodu olan 29,90m'nin altına düşerek ciddi sıkıntılar yaşamıştı.

Sapanca Gölü onca uyarı ve kamuoyu baskısına rağmen halen Endistürüyel kullanım da dahil olmak üzere Sakarya ve Kocaeli'nin ana içme suyu kaynağı olarak kullanılmaktadır. Halen birçok su fabrikasını da havzasından dolaylı olarak beslemektedir. Sapanca Gölü'nün su bütçesinin korunması ekolojik sürdürülebilirlik dengesi açısından son derece önemlidir. Bu konuda uzmanların yapmış olduğu çalışmalarda gölün, 29,90m olan minimum seviyenin altına düşmemesi gerekmektedir.

Gölün su kalitesinin ve ekosisteminin korunmasında bunun önemi çok büyüktür. Böyle bir durum gölün doğal deşarjını Çark Deresi'ne sağlayamaması demektir ve gölün kendini yenileme periyodunun düşmesi demektir. Ayrıca Çark Deresi'ne deşarj yapılamadığı takdirde deredeki ekosistem de bu durumdan ciddi olarak etkilenecektir. Göldeki su seviyesi, işletme kotları olan 32.20-29,90 aralığında kesinlikle tutulmalıdır. Şuanda gölün kotu 30,40 m civarındadır. Yani çok kısıtlı aktif su bütçesi bulunmaktadır. 2021 yılında yaşanması öngörülen kuraklık da gerçekleşir ise 2014 yılından çok daha ciddi bir durum ile karşı karşıya kalabileceğimiz konusunda kamuoyunu uyarıyoruz!. Yetkilileri bu konuda gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz!. Yıllardır konuşulan ve bir türlü çözülemeyen Sapanca Gölünün statüsü ve çok başlığı nedense bugüne kadar siyasi irade tarafından giderilememiştir. Sapanca Gölünü bize atalarımızın emaneti, bizlerin de çocuklarımıza mirası olduğu düşünmekteyiz. Onun için emaneti ne pahasına olursa olsun korumak boynumuzun borcudur. 

Sapanca Gölü esasen kültür mirası ve doğa harikasıdır. Bizler gölün suyundan bugüne kadar yararlandık. Ama artık Sapanca Gölünün içmesuyu olarak bile kullanımının sınırlandırılması gerekmektedir. Sakarya ve Kocaeli'nin alternatif su kaynaklarını artık devreye almalı ve DSİ tarafından yapılmakta olan gölün sigortası olan ve yapımı yılan hikayesine dönen Ballıkaya projesinin çok kısa zamanda tamamlanarak göl üzerindeki tehditlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Genel Başkanımız Ali Babacan'ın Sakarya il kongremizde Sapanca Gölünün korunması için gerekeni yapacağız sözünü; Sakarya İl Başkanlığı olarak taahhüt ediyoruz. DEVA İktidarında Sapanca Gölünün korunması ile ilgili yasal düzenlemenin yapılacağını kamuoyu ile paylaşıyoruz. Kısacası Sapanca Gölüne sonuna kadar sahip çıkmaya söz veriyoruz. '' denildi.