BÜYÜKŞEHİR VE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜ GÖREVE ÇAĞIRDI

SİYASET

BÜYÜKŞEHİR VE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜ GÖREVE ÇAĞIRDI

Sivri sinekle mücadele hakkında CHP'li Sapanca Belediye Meclis Üyeleri adına açıklama yapan Nihat Arda Şahin, "Üniversitelerden destek alınarak, komşu il belediyeleri ile koordineli olarak çalışılmalı ve Mücadele edilmelidir" dedi

Asya Kaplanı olduğu iddia edilen sinek türü ile mücadele için Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü'nü göreve çağıran Şahin, şunları kaydetti:

"4-5 yıldır ilçemizde ve ülkemizin birçok ilinde yaygınlaşan ve yaz mevsiminde hepimizi rahatsız eden, çeşitli hastalıklara neden olabilecek sivrisinek kabusundan kurtulmak için Sakarya İl Sağlık Müdürlüğünü ve Sakarya Büyükşehir Belediyesini göreve çağırıyoruz.

Geçen yıl seçimler nedeniyle yapılamayan mücadele, bu yıl pandemi nedeniyle etkili olarak yapılamamıştır. Aslında asıl olan sorun sivrisinekle mücadele yöntemidir. Sapanca Gölü ilaçlanmamalı ve ekolojik denge bozulmamalıdır. Şunu unutmamak gerekir ki doğanın sürekli ilaçlanması, başka canlıları yok ettiği için besin zincirini yani doğadaki dengeyi bozmaktadır. Bu nedenle bilimsel mücadele esas alınmalı, ilaçlama yerine mekanik tuzaklar kurulmalıdır. Bu konuda araştırma yapılan bilimsel veriler yerel yönetimler tarafından takip edilmeli, doğaya zarar vermeden en etkili yöntem seçilmeli, vatandaşlarda bu konuda eğitilmelidir.

Bu konuda araştırma yapan araştırmacı Mustafa Akıner, Asya Kaplanı sivrisineğinin bölgede ilk görülme zamanını, 'Asya Kaplanı sivrisineği 2017-2018 yılında Kocaeli ilimizde görülmüş, gazetelere konu olmuştur. Asya Kaplanı sivrisineğinin Doğu ve Batı Karadeniz hattından ve Marmara- Bulgaristan sınırından Sakarya hattına ve Ege Bölgesi Aliağa bölgesine kadar yayıldığı görülmüştür' şeklinde tanımlıyor.

Mustafa Akıner açıklamasına şöyle devam ediyor:

'Asya Kaplanı sivrisineği pek çok hastalığın taşıyıcısıdır. Bunlar ülkemize giriş yaptıkları anda tespit edilmiş ve türlerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Vatandaşlarımızın hem bireysel çabalarıyla hem de belediyeler eliyle popülasyon seviyelerini düşürerek rahatsızlık ve risk seviyesi kontrol altına alınabilir.'

Buna göre klasik yöntemlerle bu işin çözülemeyeceği anlaşılmıştır. Üniversitelerden destek alınarak, komşu il belediyeleri ile koordineli olarak çalışılmalı ve Mücadele edilmelidir."