'VATANDAŞLARIN İÇMESİ GEREKEN SUYU KİRALIYORLAR'

SİYASET

'VATANDAŞLARIN İÇMESİ GEREKEN SUYU KİRALIYORLAR'

Geçmiş dönem Sakarya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve İYİ Parti Sapanca İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Mercan, vatandaşların içmesi gereken doğal kaynak sularının firmalara kiralandığını savundu.

"GÖLE OTOBANDAN ZEHİR AKIYOR"

Büyükşehir Meclis Üyeliği yaptığı süreçte Sapanca Gölü'nün tamamıyla korunması için 15 milyon liralık bir bütçe belirlendiğini belirten Mercan, "Aradan 6-7 yıl geçti ama hala bu konuda bir çalışma yapılmadı. Otobanın giderleri halen derelere, buradan da Sapanca Gölü'ne akıyor. Her gün 140 ile 200 yüz kilogram balta tozunun, balata kalıntıları, asbestin göle aktığını uzmanlar söylüyor. Bunların hepsi kanserojen maddeler. Yani göle zehir akıyor. Yıllar önce yapılan kolektör de göle tam anlamıyla yarar sağlamıyor. Aksine sızıntılarla gölü kirlenmeye devam ediyor. SASKİ, yatırımı gölü korumak yerine gölün suyunu daha çok satabilmek için yapıyor. Sözde koruma önlemleri, sadece vatandaşa yönelik alınıyor. Vatandaşın yaptığı kulübeyi yıkarak gölü koruduklarını sanıyorlar" diye konuştu.

"KOLEKTÖR GÖLE AKIYOR"

Sapanca Gölü'nün halen kirlenmeye devam ettiğini kaydeden Mercan, "Gölü korumak isteyen bir kurum önce etrafındaki kirlilikleri bertaraf eder. Buna da en büyük unsur olan TEM Otoyolu'ndan başlar. Bu yoldaki giderler kanalizasyona bağlanabilir diyeceğim ancak plansız yapılanma burada da ortaya çıkıyor. Çünkü kanalizasyonlar gölün etrafındaki kolektöre birleşiyor. En ufak bir yağışta kolektör tıkanıyor ve tüm lağım göle akmaya başlıyor. Bu hatlarında yenilenmesi gerekiyor. Görevde olduğumuz dönemde bu öneriyi getirdiğimizde SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş 15 milyon lira masrafı olduğunu söylemişti.  Bizde muhalefet olarak böyle bir projeye destek vereceğimizi açıklamıştık anacak hiçbir şey yapılmadı" dedi.

"DERELER SENSÖRLERLE TAKİP EDİLECEKTİ"

Geçmiş dönemde Sapanca Gölü'nü besleyen derelere sensörlerle kontrol yapılacağının açıklandığını savunan Mercan, "Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nü besleyen derelere olası bir atık durumunda sinyal verecek olan sensörler kurulacağını açıklamıştı. Yani gölü kirletecek herhangi bir kimyasal atıkta SASKİ merkezine sinyal vereceğini ve uyacağını belirtmişti. Merak ediyorum geçen bunca zamanda bu sensörler yerleştirildi mi? Bu açıklamayı yine göle akan bir mazot olayının ardından yapmıştı. Bize anlattı ve olay kapandı. Eminim böyle bir çalışma yapılmamıştır. Zaten o zamanda belirtmiştik, böyle bir sensör konsa sürekli alarm verir. Çünkü otoyoldan her gün derelere bir sürü kanserojen madde akıyor. Sonuç olarak Sapanca'yı o günde sahipsiz bırakıyorlardı şimdide aynı şey devam ediyor. Sapanca'da onlarca sivil toplum kuruluşu var. Kusura bakmasınlar ama hiç biri bu sorunlara sahip çıkmıyor. Bizim kendi kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız Sapanca'ya sahip çıkmazken Adapazarı'nda kurumların Sapanca'ya yaptığı bu davranışlar son derece normal. Burada yaşayan insanlar sorunlara, ilçesine sahip çıkmazsa Sakarya Büyükşehir Belediyesi hiç çıkmaz" şeklinde konuştu.

"VATANDAŞLARIN İÇMESİ GEREKEN SULAR FİRMALARA KİRALANIYOR"

Sapanca'nın turizmine yönelik imar çalışmaları yapılması gerektiğini ifade eden Mercan, açıklamasını şöyle tamamladı: "Sürekli 'Sapanca Gözbebeğimiz' açıklaması yapmakla Sapanca Gözbebeği olmuyor. Sapanca'nın turizm ilçesi olduğu aşikar. Peki yıllardır neden bu yönde bir imar çalışması yapılmıyor. İmar çalışması yapılsa bu ilçe 2-3 kat daha büyür. Düzenli ve bölgeye uygun imar çalışması yapmak yerine rantabl çalışmalar yapılıyor. Vatandaşın içmesi gereken Sapanca'nın doğal su kaynakları, firmalara ve şahıslara kiralanıyor veya tahsis ediyor. Vatandaş ise sondaj kuyularından, gölden su içmeye mahkum ediliyor. Sapanca'nın kaynakları kontrolsüz olarak kullanılıyor. Sapanca'da resmi olarak tahsis edilen suyun üzerinde bir su kullanımı mevcut. Bunlar zamanında zaten ispatlandı. Kontrol, adam akıllı yapılsa bu su herkese yeter. Ama herkes sessiz kalmaya devam ediyor."