SAPANCA GÖLÜ’NÜN NEREDEYSE DİBİ GÖRÜNECEK, HALA SU ÇEKİLİYOR

GÜNCEL

SAPANCA GÖLÜ’NÜN NEREDEYSE DİBİ GÖRÜNECEK, HALA SU ÇEKİLİYOR

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, TÜPRAŞ’ın gölden su çekmesinin yasal olmadığını söyledi.

Kocaeli ve Sakarya'da yaklaşık 2 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nden daha çok su çekilecek. Yağışların azalması ve kapasitesinin üzerinde su alınması sonucu susuz kalan gölde alg denilen su yosunları hızla çoğalmaya başladı. Bu sebeple gölün rengi de kızardı. Tüpraş ise Sapanca'dan daha çok su çekeceğini açıkladı. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ise açıklamaya tepkili. SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, DSİ Genel Müdürlüğü kayıtlarında endüstriyel amaçlı bir tahsisin olmadığının açık bir şekilde ifade edildiğini belirterek, "Şu ana kadar hiçbir endüstriyel kurum Sapanca Gölü'nden su tahsisine yönelik bir belgeyi ortaya koyamamıştır." diyerek TÜPRAŞ'ın gölden su çekmesinin yasal olmadığını vurguluyor.

Sapanca Gölü'nden geçen yıl 7,4 milyon metreküp su çektiğini bildiren TÜPRAŞ gelecek sene, İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin devreye girmesiyle su tüketimini artıracağını açıkladı. Bu durum tepkilere yol açtı. SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, gölün sadece insani amaçlı olarak kullanılması gerektiğini, mevcut yasal düzenlemelerin de bunu emrettiğini belirterek, sanayinin Sapanca Gölü'nden su almasının yasal olmadığını kaydediyor. Bölgede kuraklık periyoduna gidildiğini ve bu kuraklığın 3 yıl kadar sürebileceğini dile getiren Keleş, gölün kapasitesinin ancak insani amaçlı kullanıma yeterli olabileceğinin altını çiziyor.

Ne SASKİ'nin ne de başka bir kurumun TÜPRAŞ'a Sapanca'da su tahsis etmediğini dile getiren Keleş, şunları aktarıyor: "Edindiğimiz bilgilere göre bazı endüstriyel kurumların ilave üniteler yapacağı ve su kullanım miktarını artıracağı öğrenilmiştir. DSİ Genel Müdürlüğü kayıtlarında endüstriyel amaçlı bir tahsisin olmadığı açık bir şekilde ifade edilmektedir. Şu ana kadar hiçbir endüstriyel kurum Sapanca Gölü'nden su tahsisine yönelik bir belgeyi ortaya koyamamıştır. TÜPRAŞ özelleştirilmeden önce devlet kurumu olması sebebiyle o günkü şartlarda gölden su almıştır. Şu anda göldeki su ancak insani amaçlı kullanıma yeterlidir. Artık TÜPRAŞ'ın gölden su çekmesi önlenmelidir. Bu arada tesisin gölden çektiği su miktarı konusunda çelişkiler var. Bizdeki en son kayıtlarda 12,5 milyon metreküp su çektiklerini belirtiyorlar. Tesis kendine başka kaynaklar bulmalıdır."

GÖL ARTIK KENDİNİ BESLEYEMİYOR

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu ise Sapanca Gölü'nün artık kendini besleyemez duruma geldiğini kaydediyor. Gölün sadece insani amaçlı içme suyu olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu şu açıklamayı yapıyor: "Böyle giderse göl büyük risk altında. Suyu azaldıkça, kendini beslemekte zorlandıkça gölün kirliliği artıyor ve alg (su yosunu) patlamaları yaşanıyor. Göl zaten kızararak kendi diliyle adeta 'imdat' çığlığı atıyor. Milyonlarca kişinin şu anda tek içme suyu kaynağı olan gölden sanayi amaçlı su çekilmesi vahim bir durumdur. Çok geç olmadan bunun önüne geçilmeli."

ZAMAN