AÇILMAYACAK DENMİŞTİ AMA YANIKKÖY TAŞ OCAĞI YHT İÇİN AÇILIYOR

GÜNCEL

AÇILMAYACAK DENMİŞTİ AMA YANIKKÖY TAŞ OCAĞI YHT İÇİN AÇILIYOR

Yüksek Hızlı Tren projesine malzeme temini için Yanıkköy de taş ocağı kurma girişimine çevrecilerin günlerce gösterdiği tepki boşa çıktı. Taş ocağının açılması kararı Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla onaylandı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi sadece 60 dönümü kendi sınırlan içinde olan 160 dönümlük alanı kapsayan tas ocağına izin verdi. Sakarya'nın içme suyu Sapanca Gölü koruma havzasındaki alan Sakarya'yı yönetenler nasıl bir tavır sergileyecek merak konusu oldu.

Yüksek Hızlı Tren projesine malzeme temin etmek için açılması planlanan ancak ruhsat verilmeyecek sözleriyle sona eren eylemler boşa çıktı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi bölgenin bir kısmının kendi sınırları içerisinde olmasını fırsat bilerek taş ocağına ruhsatı oy çokluğuyla onayladı. Meclis taş ocağının açılmasına gerekçe olarak taş fiyatlarında yaşanan artışı gösterdi. Meclis toplantısında da CHP'li üyelerin muhalefet şerhine rağmen karar AK Parti'li üyelerin oy çokluğuyla geçti.

Yanık Köyü nün doğası ve yaşanası özelliklerinin yok olmaması için günlerce eylem yapan muhtarı Sibel Baykal gelişmeleri şaşkınlıkla takip ettiğini belirterek "Mahkeme kararı ve ÇED raporuna rağmen nasıl böyle bir karar alınır anlayamadım. Kocaeli Belediyesi toplamda 160 dönümlük alanın 60 dönümlük kısmı kendi sınırlarında olmasına rağmen karar çıkarıyor Sakarya'yı yönetenlerin bu duruma tepki kovması gerekir" dedi.

Çok az kısmı kendi sınırları içinde yer alan bölgeye taş ocağı ruhsatı veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ibrahim Karaosmanoğlu taş ocağıyla ilgili "Hızlı Tren Projesi kapsamında şuan Suadiye taş ocağından taş alınıyor. Kocaeli Valisi Ercan Topaca ocağa ruhsat vermiyoruz demişti. Suadiye ocağı şuan bir vahşet. Rehabilite edilmesi mümkün olmayan bir duruma geldi. Ben gidip gördüm başkan olarak içim sızladı. Suadiye'de yaptığımız çirkinlik telafi edilemez. Yanıkköy, Suadiye'nin yanında sıfır kalır. Maşukiye'de alacağımız alanı biz 10 yıl sonra yüzde yüz orman yaparız" dedi.