GENÇER: 'HALK EĞİTİM MERKEZİ YIKILMADAN DA BAŞKA ÇÖZÜMLER ÜRETEBİLİRİZ'

SİYASET

GENÇER: 'HALK EĞİTİM MERKEZİ YIKILMADAN DA BAŞKA ÇÖZÜMLER ÜRETEBİLİRİZ'

Halk Eğitim Merkezi binası hakkında açıklamada bulunan CHP Sapanca Belediye Meclis Üyesi Müjgan Gençer, "Yaklaşık 80 yıl öncesine ait olan anıların ve mekanının korunması yaşatılması gerekmektedir" dedi.

Kent Meydanı projesi kapsamında yıkılması planlanan Halk Eğitim Merkezi binası hakkında Temmuz ayı Meclis Toplantısı'nda söz alan Gençer, binanın tarihine dikkat çekti ve sahip çıkılmasını istedi.

Gençer konuşmasında şu sözlere yer verdi:

"Bir kenti oluşturan yapılar, yaşanmışlıkları içinde barındıran en önemli unsurlardır. Toplumsal hafızayı canlandıran da hafızanın silinmesine neden olan da bu gibi yapıların ve alanların korunması ya da yok edilmesiyle olur. Geçmişin belirli fiziksel öğeleri kişinin kendisini bir topluluğa ve yaşadığı mekana ait olmasını sağlar. Sapanca'nın kent kimliğinde önemli bir yere sahip olan bu toplumsal değerlerden biri de Sapanca Halk Eğitim Merkezi binasıdır. Bu bilgilerden hareketle 1942 yılında cumhuriyet döneminin aydınlanma sürecinde halkın imece usulü ile yoktan var ettikleri bir değerdir Halk Eğitim Binası. Önce halkevi, 1952 de ortaokul, 1973-1974 döneminde lise olarak hizmete giren bu tarihi bina 1988 yılında halk eğitim merkezi olarak açılmıştır. Yaklaşık 80 yıl öncesine ait olan bu anıların ve mekanının korunması yaşatılması gerekmektedir. 80 yıldır Sapancalıların farklı dönemlerde farklı şekillerde kullandıkları bu mekan Sapanca kimliğinin bir parçasıdır. Örnek verecek olursak dönemin bakanı Saadettin Tantan, soyadı Şener olan bir milletvekilimiz, dönemin milletvekili Nazif Okumuş, dönemin Türk iş Başkanı Salih Kılıç, devlet sanatçısı Mahmure Öz ve daha nice değerlerimiz bu okulun yetiştirmiş olduğu Sapanca'nın öz evlatlarıdır. Burada yaşatılması gereken dört duvar değil işte bu önemli mevkilerde bulunmuş Sapancalıların anılarıdır ve ruhudur.

Halk Eğitim Merkezi ile ilgili bir internet sitesi haberini aynen okumak istiyorum. Yıl 2012 sapanca belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarla Halk Eğitim merkezinin tarihi dokusu gün yüzüne çıkarılıyor. Binanın eski görünümüne kavuşması için başlatılan çalışmalarda fen işlerine bağlı ekipler bina önünde bahçe duvarını söküp duvardaki klima motorlarını, doğalgaz borularını, ön cepheden alarak görüntü kirliliğini kaldırdı. Öğretmenevinin binaya ek olarak yapılmış bölümü sökülerek binanın eski tarihi görüntüsü ortaya çıkarıldı. Park ve bahçeler müdürlüğü de önüne süs bitkileri dikerek peyzajını yapmıştır. İlçe merkezine yakışır bir görüntü oluşturulup Sapanca'da bir tarih gün yüzüne çıkarılmıştır. Dönemin yönetimini canı gönülden kutluyoruz. Bir yönetim yaşatmaya çalışırken bizler yok eden mi olacağız?

Sene 2020 meydan yapacağız diye bunca anıyı emeği yaşanmışlığı heba mı edeceğiz? Dolayısı ile bu yapının yıkılması Sapanca kimliğinin değişmesine neden olacaktır. Bir eğitimci olarak bu binanın kaderinin Kemalettin Sami Paşa İlkokulu'nun kaderine benzemesini asla istemiyoruz. 22 Haziran Sapanca Kurtuluş Tarihini çocuklarımıza, torunlarımıza Kemalettin Sami Paşa İlkokulu olmadan kolordu komutanı Kemalettin Sami Paşa'yı nasıl anlatacağız? Kurtuluş savaşın da askeri kışla olarak yapılan bu okul Sapanca'nın kurtuluş tarihinin simgesiydi en önemli öğesiydi. Bir günde anıları hafızamızdaki yeri yerle bir edildi, bu kültürel bir cinayettir. Şimdi özetle diyoruz ki Halk Eğitim Merkezi yıkılmadan da başka çözümler üretebiliriz. Başta başkanımız olmak üzere meclis üyelerimizle bu konuyu tekrar değerlendirmeliyiz. Sapanca'nın ruhunun, hafızasının yok edilişine bu meclis katkı sunmamalıdır."