SÜS BİTKİCİLİĞİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

GÜNCEL

SÜS BİTKİCİLİĞİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Sapanca Yanık üretim sahasının Büyükşehir Belediyesi'ne devri ve süs bitkisi üretimi yapan birlik ve kooperatiflerle işbirliğini içeren protokol imzalandı.

AKOM'da düzenlenen protokol imza törenine; Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce'nin yanı sıra MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, sektör temsilcileri, kooperatif müdürleri, bürokratlar ve basın mensupları katıldı.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Törende konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile kurduğumuz Fidan A.Ş. çalışmalarına başlamış olup, Sakaryamız ve ülkemiz süs bitkiciliği için çok güzel hizmetler yapmaya başladı. Bu gün imzalayacağımız iki ayrı protokolle Fidan A.Ş. teşhir ve pazarlama yerini oluşturacağız. Diğer yandan Sakaryamız da üretim yapan kooperatif ve birliklerimiz ile sözleşmeli üretimin işbirliğini sağlıyoruz.

DEVİR İŞLEMİ YAPILDI

Fidan A.Ş.'nin kurulduğu bu alan, 2014 yılında imzalanan kira sözleşmesi ile Sakarya İli Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliğine 29 yıl süreyle kiraya verildi. Bu gün Orman Bölge Müdürlüğü, Sakarya Bir ve Büyükşehir Belediyesi arasında imzalayacağımız protokolle bu alan belediyemize devredilmiş olacak. Yer konusunda yaptığımız bu sözleşme ile sektörün yeni bir ivme kazanması sağlanacak. Ancak bu işbirliğinin içinde üretici olmazsa, birlik ve kooperatiflerimiz olmazsa sistem tamamlanmış olmaz. Bu sebeple ikinci bir protokol imzalayarak bu mübarek günde işbirliğini tabana yaymanın temelini atmış olacağız" dedi.

ÜRETİM VE PAZARLAMA

Sektörün ve ülkemizin ihtiyacı olanın dış mekan süs bitkilerinin üretim ve pazarlanması için ortak çalışmalar yapılmasını sağlamak ve kalite standardizasyonu için teknik bilgi alış verişinde bulunmak olduğunu belirten Yüce, "Sakarya ilinde bulunan birlik ve kooperatiflerin süs bitkiciliği sektörünün gelişmesine ve büyümesine katkı sağlanacak. Kaliteli ve sürdürebilir ürünlerin elde edilmesi ve FİDAN A.Ş.'nin de kamu yetkinliği; bilgi, birikim ve teknolojik altyapıyı kullanarak işbirliğine katkıda bulunmasını amaçlıyoruz. İmzalayacağımız bu işbirliği protokolü sonucunda Sakarya'mızı Süs Bitkiciliği sektöründe dünyada adından söz edilen bir merkez haline getireceğiz. Fidan A.Ş. kurulmasında ve bu noktaya gelmemizde bizlere güç veren Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bu alanın tahsisinin sağlanmasında onay veren Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli'ye, Orman Bölge Müdürümüz Ziya Polat'a, Birlik ve Kooperatif başkanlarımıza destekleri ve işbirlikleri için çok teşekkür ederim. Artık süs bitkisi üreticileri yalnız değil, hep beraber sektörümüzün ufkunu açıyoruz inşallah. Protokolümüzün şehrimize, ülkemize ve insanlığımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

PROTOKOL MADDELERİ

Törende daha sonra karşılıklı protokol imzalandı. Anlaşmanın maddeleri ise şunlar:

1-) Bölgedeki bitki çeşitliliğini arttırmak, sosyal sorumluluğu güçlendirmek, istihdam seferberliğine destek vermek, ihracata yönelik ürün yaptırmak ve sürdürülebilir ürün üretimi için Sakarya'da faaliyet gösteren üreticilerle 'Alım Garantili Sözleşmeli Üretim İş Modelini' uygulamaya koyacağız. Yaklaşık 200 üretici ile sözleşmeli üretim yaptıracağız.

2-) Sözleşme kapsamında üretim yaptırılacak üreticilerin tespiti, ürünün kalite değerlendirmesi için komisyon kurulacak. Bu komisyon Fidan A.Ş., Sakaryabir, Sapanca Koop, Arifiye Koop. ve Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından görevlendirilecek birer temsilcinin katılımıyla toplam beş (5) kişiden oluşturacağız.

3-) Fidan AŞ. Tarafından Sakaryabir, Sapanca Koop, Arifiye Koop. üyesi olan üreticilere kaliteli ve sürdürebilir ürün elde etmek için her türlü eğitim ve teknik destek vereceğiz.

4-) Yaşanan küresel salgına bağlı olarak sektörde yerel ölçekte yaşanan ekonomik daralmanın en kısa sürede atlatmayı hedefliyoruz. Sözleşmeli üretim öncesi, üretimde azami verimliliğin sağlanması amaçlıyoruz. Öncelikle Fidan A.Ş., Sakaryabir, Sapanca Koop, Arifiye Koop. üyesi olan üreticileri sözleşmeye teşvik ederek, ürün alımlarımızı bu kuruluşlarımızdan sağlayacağız.

5-) Fidan A.Ş. ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak; Sakaryabir, Sapanca Koop, Arifiye Koop. işbirliği ile 2018'de başlayan, Sapanca Kırkpınar'da gerçekleştirilen Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali'ne destek vereceğiz. Yurt içi ve yurt dışı süs bitkiciliği fuarlarında da katılımcı olarak yer alacağız.

6-) Sakarya Büyükşehir Belediyesi Fidan A.Ş. olarak "Yanık Fidan Teşhir ve Üretim Sahasında" Sakaryabir, Sapanca Koop, Arifiye Koop. ile birlik içinde çalışmak amacıyla ofis de tahsis edeceğiz.