SOSYAL MESAFELİ İLK CUMA NAMAZI KILINDI

GÜNCEL

SOSYAL MESAFELİ İLK CUMA NAMAZI KILINDI

Sapanca'da koronavirüs salgını tedbirleri nedeniyle 13 Mart tarihinden beri kılınamayan Cuma namazı, normalleşme süreci kapsamında ilk kez bugün kılındı.

Diyanet İşleri Başkanlığının önerisi ile salgın kontrol altına alınıncaya kadar ülke genelindeki tüm cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılınmasına ara verilmesinin ardından ilk cuma namazı, 74 gün sonra bugün avlusu olan camilerde, kapalı pazar alanlarında ve futbol sahalarında kılındı.

İlk Cuma namazı öncesi pazar alanı belediye ekipleri tarafından temizlendi. İlçe müftülüğü tarafından ise kıble yönü ve sosyal mesafe ölçümü yapılarak işaretleme çalışması yapıldı. Kapalı pazar yerinde sosyal mesafe kuralına uygun olarak 1.5 metre aralıklarla cemaatin saf düzeni alması sağlandı. Vatandaşlar abdestlerini evlerinde alırken yanlarında da seccadelerini getirdi. Seccadesi ile olmayan vatandaşlara ise görevlilerce seccade dağıtıldı.

Namaz öncesi açıklama yapan Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, "İlk cuma namazı için tüm hazırlıklarımızı yaptık. Hijyen için pazar yeri girişinde el dezenfektanı hizmeti verdik. Herkesin kendi seccadesini kullanmasını önemliydi bu yönde çalışmalar yapıldı. Normalleşme sürecinde önemli olan; maske takmak, el hijyenine dikkat etmek, kalabalık ortamdan kaçınmak, kısa süre kalmak ve 1,5 metre sosyal mesafeyi korumak. Bunlara dikkat edersek pandemide sağladığımız başarıyı çok daha iyi bir şekilde arttırabiliriz. Yan yana saf tutarak namaz kılacağımız o günlerde inşallah kısa süre içinde geri gelecek. Normalleşme sürecinde ön görülen tedbirler kapsamında kurallara uymaya özen gösterelim" dedi.

Daha sonra ise Sapanca İlçe Müftüsü Faruk Çelik alanda oluşturulan seyyar minbere çıkarak cuma hutbesini okumasını okudu ve ardından cuma namazını kıldırıldı.

Çelik namaz sonrası Sapanca Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Aziz İstanbul'un kapıları 29 Mayıs 1453 günü muazzam bir fetihle İslam'a ve şanlı medeniyetimize açılmıştı. Ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Salgın hastalık sebebiyle bir süredir kapalı olan camilerimizin kapıları da yine bugün aziz milletimize ve değerli cemaatimize açılıyor. Fethin coşkusu ile camilerimize kavuşmanın sevincini bir arada yaşıyoruz. Bu büyük nimetin kıymetini bilelim. Sorumluluğumuzu unutmayalım. Tedbirlere hassasiyetle uyalım" sözlerine yer verdi.