3 DAKİKADA TOLGA ERAY'A UMUT OL

YAŞAM

3 DAKİKADA TOLGA ERAY'A UMUT OL

Sakarya'da, lösemi tedavisi gören Tolga Eray'ın ihtiyacı olan iliğin bulunması için kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı.

CUMARTESİ GÜNÜ

28 Şubat Cumartesi günü Sapanca Merkezi'nde 10:00-18:00 saatleri arasında hizmet verecek olan Kızılay aracında 3 tüp kan vererek bağışta bulunup, Tolga Eray ve ilik nakli bekleyen bütün hastalarımıza umut olabilirsiniz.

UYUMLU KÖK HÜCRE BULUNAMADI

Şuana kadar yapılan taramalarda uyumlu kök hücre bulunamadığını belirten Sinem Eray, "33 yaşındaki kuzenim Tolga Eray'a geçtiğimiz Ekim ayında lösemi teşhisi kondu. 3 aylık kemoterapi tedavisinin ardından iyileşti ve koruma tedavisine geçilmişti. Birkaç hafta önceki doktor kontrolünde hastalığın nüksettiği ve acil kemik iliği nakli safhasına geçmemiz gerektiğini öğrendik. Türkiye'deki kök hücre bankasındaki mevcut donörler içinde yapılan taramalarda şimdiye kadar uyumlu kök hücre bulunamadı" dedi.

750 BİNDEN EN AZ 4 MİLYONA ÇIKARILMALI

Hastanın doku ikiziyle eşleşme ihtimalinin 10 bin ile 1 milyonda bir ihtimal olduğuna dikkat çeken Eray, "Biz bu süreçte ilik (kök hücre) nakli donörü olmak için de sadece 3 tüp (20ml) kan örneği vermenin yeterli olduğunu‚ ayrıca ilik bekleyen bir hastayla kök hücrelerinizin dokuları eşleştiğinde sadece kan verir gibi o kişiye kök hücre nakli yapılabildiğini öğrendik. Hastanın doku ikiziyle eşleşme ihtimalinin 10 bin ile 1 milyonda bir ihtimal olduğunu dikkate alırsak Türkiye'deki kök hücre bağışçı sayımızı 750 binden en az 4 milyona çıkarmamız gerekiyor" diye konuştu.

SAKARYA'DAN 1500 BAĞIŞÇI

Eray açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sakarya'da şuana kadar 1500'den fazla donörün kampanyaya destek verdiğini ifade eden Eray, "Kuzenim Tolga Eray‚ Sakarya'nın Karasu ilçesinde yaşadığı için öncelikli olarak Sakarya'da Kızılay ve Türkök işbirliği ile kök hücre bağış kampanyaları düzenledik‚ ve düzenlemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftadan itibaren Kızılay mobil kan bağış araçları Sakarya merkez ve ilçelerinde kök hücre bağışçıları için farklı lokasyonlarda çalışmaya devam ediyor. 2 hafta içinde sadece Sakarya'da 1500'den fazla kişi sadece 3 tüp kan vererek destek oldu. Maalesef bu rakam yeterli değil ve kök hücre bağışçılarının artması tüm kök hücre bekleyenler hastalar için çok önemli" şeklinde konuştu.

SADECE TOLGA İÇİN DEĞİL

Biz kök hücre bağışı içi uyumlu donör bekleyen tüm hastalar için bu bağış kampanyasını daha geniş kitlelere yaymaya karar verdik. Kızılay'a verilen kök hücre örnekleri sadece Tolga için değil‚ tüm kök hücre bekleyen hastalara umut olacaktır. Ve her gün İstanbul ya da başka şehirlerde organize olup, insanlara kök hücre hakkında bilgi verip bağışçı olmalarını sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz.

3 DAKİKA SÜRÜYOR

Kızılay 100 üzeri çalışanı olan firmalardan talep geldiğinde mobil kan (kök hücre) bağış aracı tahsis edip, firma önünde bağışları kabul ediyor. Yada bu sayı 30 -100 arası olursa kan aracı değil, Kızılay kök hücre için çalışan 2 personel geliyor ve süreci başlatıyor. Bu süre bir kişi için en fazla 3 dakika sürüyor."