'SOKAK HAYVANLARI YUVASIZ KALMASIN' DEDİLER

GÜNCEL

'SOKAK HAYVANLARI YUVASIZ KALMASIN' DEDİLER

Sapanca Kemalettin Samipaşa Ortaokulu, sokak hayvanlarını korumak ve yaşam alanlarına gösterilen özene dair kültürel mirasımızı çocuklarımıza aktarmak amacıyla "Sokak hayvanları yuvasız kalmasın" projesini hayata geçirdi.

Proje, Okul Müdürü Fatih Tuğra'nın desteği, Türkçe Öğretmeni Yelda Baraklı'nın başkanlığında gerçekleştirildi. Öğretmenler İpek Güven ve Ayşe Mermer'in de destek verdiği proje kapsamında öğrenciler ve öğretmenler tarafından Sapanca'nın birçok bölgesine öğrenciler tarafından yapılan barınaklar bırakıldı. Bazı barınaklar ise üst mahallere yerleştirilmesi amacıyla İlçe Jandarma Komutanlığı'na teslim edildi.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Yelda Baraklı, "Projemizi, sokak hayvanlarını korumak ve yaşam alanlarına gösterilen özene dair kültürel mirasımızı çocuklarımıza aktarmak ve bu değerlerimize karşı çocuklarımızda duyarlılık oluşturmak ve yaşamlarının her döneminde bunu davranışa dönüştürmeleri konusunda onlara yardımcı olmak amacıyla hazırladık" dedi.

Hayvan haklarının önemine değinen Baraklı, "Türk tarihinde hem İslamiyet öncesi hem de İslamiyet'in kabulüyle değişen, gelişen toplum yaşamımızda hayvanlara şefkat ile yaklaşılır, Allah'ın yarattığı her canlının değerli olduğu bilinci ve inancı ile hayvanlara hem saygı hem sevgi gösterilirdi. Osmanlı döneminde hayvanlar için vakıflar kurulmuş, özle yapılar inşa edilmiştir. Cumhuriyet döneminde hayvanlar için dernekler kurulmuş, günümüz Türkiye'sinde de tüm bu iş ve yaklaşımların devamı sağlanmış, 2004 yılında 'Hayvanları Koruma Kanunu' kabul edilerek hayvan hakları güvence altına alınmıştır. Bu kanun ile hayvanlara resmi olarak yaşama hakkı tahsis edilmiştir. Hayvanlara işkence edilmesi ve öldürülmesi yasaklanarak cezai müeyyideler getirilmiştir. Tarihimizin her döneminde tereddütsüz olarak günlük yaşama dahil edilen bu anlayışı devam ettirmek önemlidir" diye konuştu.

Baraklı açıklamasının sonunda ise katkılarından dolayı İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Kütük, Okul Müdürü Fatih Tuğra, projede yer alan tüm öğretmen ve öğrencilere destekleri için teşekkür etti.