MESLEK LİSESİ ÇIRAK ÖĞRENCİLERİNİ BEKLİYOR

GÜNCEL

MESLEK LİSESİ ÇIRAK ÖĞRENCİLERİNİ BEKLİYOR

Sapanca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden yapılan açıklamada İlköğretim mezunu olup çırak, usta veya kalfa olmak isteyen öğrencileri okulumuza bekliyoruz" denildi.

Değişik nedenlerle örgün eğitim sistemi dışında kalan ve iş yerlerinde, gelecekte kalfa ve usta unvanı ile çalışacak veya kendi işyerlerini açacak gençlerin, kaliteli mal ve hizmet üretmelerini sağlamak üzere yetiştirmek, yeteneği uygun olanlara yükseköğrenim imkanı sunmak amacıyla Sapanca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde çırak, usta ve kalfa kursları açıldı.

4 GÜN İŞ 1 GÜN EĞİTİM

Okuldan yapılan açıklamada bir iş yerinde çırak sözleşmesi yapacak öğrencin haftada 1 gün okulda eğitim alıp, 4 gün iş yerinde çalışacağı ve çırak, kalfa veya usta belgesi almaya hak kazanacağı belirtildi.

SİGORTA VE MAAŞ

Öğrenciler asgari ücretin 1/3'ü kadar maaş alırken iş kazalarına karşı sigortaları devlet tarafından yapılacak. İş yerine ise ayda ortalama 400 TL devlet desteği verilecek.

KANUNUN ÇIRAKLARA SAĞLADIĞI YARARLAR

-Çırakların Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgili tüm ödemeleri bakanlık bütçesinden karşılandığından, kendileri Sosyal Sigortalar Kurumu'nun tüm sağlık hizmetlerinden, istirahatli olmaları halinde ise geçici iş görmezlik ödeneğinden yararlanırlar.

-Sözleşmeli çıraklar, örgün eğitime devam eden öğrencilerin tüm haklarına sahiptir (öğrenci kartı, askerlik tecili gibi).

-Sözleşmeli çıraklar haftanın bir günü 8-10 saat eğitime alındıklarından, düzenli bir öğrenim sistemine girmektedirler.

-Pratik eğitimlerini, işyerinde yaptıkları çalışmalarla tamamlayan çıraklar, kalfa olduktan sonra örgün eğitimdeki yaşıtları gibi iş aramak zorunda kalmamaktadırlar.

-Ortaokulu bitiren çırakların, meslek liselerinin fark sınavlarını vermeleri halinde yükseköğrenime devam etmeleri mümkündür.

-Eğitimini tamamlayarak, kalfa ve usta olan çıraklarımızın aldıkları kalfalık ve ustalık belgeleri, mesleklerindeki yetişkinlik düzeyini belirten resmi bir belge niteliğindedir.

-Eğitimine devam ederek bir mesleği öğrenen çıraklar; işsizliğin ana nedeni olan vasıfsızlık tehlikesinden korunabilirler.

-İşyerleri ile sözleşme yapan çıraklar, hukuki bir statü içine alınmış olurlar.

-çocuk ve gençlerimizin korunması, toplumun mutlu bir ferdi olarak yetişmeleri için yapılan çalışmalara yardımcı olacaktır.

KANUNUN ÇIRAK ÇALIŞTIRAN İŞLETMELERE SAĞLADIĞI YARARLAR

-İşyerlerinde gelişen teknolojiye uyum sağlayabilecek elemanların yetiştirilmesi hızlandırılır.

-Çırakların sık sık işyeri değiştirmesi önlendiğinden işyeri şartlarına uyum sağlayabilecek elemanların yetiştirilmesi, istihdam edilmesi önemli bir sorun olmaktan çıkar.

-Çıraklara ödenen her türlü ücret vergiden muaf olup, yapılan harcamalar gider olarak gösterilebilir.

-Eğitime devam eden çırakların bir süre sonra yapacakları işlerin kalitesi yükselecek, malzeme, takım ve tezgahların bakımı, onarımı ve kullanılmasındaki verimlilik artacaktır.

-Çırakların sosyal sigortalar primleri bakanlık bütçesinden karşılanmaktadır.

-Sınıfa giren çırağın sosyal yapısında meydana gelen gelişme, işyerindeki çırak-kalfa-usta ilişkilerini olumlu yönde etkileyecek, özellikle müşteri ile temasta olan çırağın tutum ve davranışlarındaki değişiklik, işyerlerinde belirgin bir düzelme sağlayacaktır.

-Çıraklık Sistemi, gençlerimizi ve çocuklarımızı alkol, kumar, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan koruyacak ve işletmeler topluma bu yönden önemli katkıda bulunabilecektir.

-Kanunlara uygun çırak çalıştırmayan işyerlerinin karşılaştıkları ağır para cezaları gibi müeyyidelerden uzaklaşmış olacaklardır.

HER İŞYERİ ÇIRAK ÇALIŞTIRABİLİR Mİ?

-İş yerinin çırağın çalışacağı meslek dalı kanun kapsamında bulunmalıdır.

-İşyerinde usta öğretici belgesi bulunan eleman olmalıdır. Ustalık belgesi bulunmayanların veya ustalık belgesi alma hakkına sahip olmayanların "usta öğreticilik kursları"na katılmaları mümkün olmadığından bu gibilerin aldıkları usta öğretici belgeleri çıraklık eğitiminde işlem görmemektedir.

-Bakanlıkça hazırlanan model sözleşme, çırak, çırağın velisi ve işyeri yetkilileri tarafından imzalanmalı, işyerinin bağlı bulunduğu mesleki kuruluştan numara alınarak Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce onaylanmalıdır.

-Mesleğin özelliğine göre; işyerinde, çırağın sanatını öğrenebileceği miktarda makine ve takım bulunmalıdır.

ÇIRAKLIĞA BAŞLAMAK İÇİN İLKÖĞRETİMİ BİTİRMEK ZORUNLULUĞU VAR MI?

-İlgili Kanun, bir kişinin çırak olabilmesi için 1996-1997 öğretim yılından önce ilkokulu bitirenler ile daha sonraki tarihlerde ilköğretim okulunu bitirmek zorunda olduklarını belirtmektedir. Bu duruma göre ilköğretim okulunu bitirip 14 yaşından küçük olmayanlar çırak olarak sözleşme yapabilirler.

ÇIRAKLIĞA BAŞLAMA YAŞI KAÇTIR?

-3308 Sayılı kanunun a bendine göre 14 yaşını doldurmuş, ilköğretim mezunu olanlar, diğer şartların da uygun olması halinde çıraklık sözleşmesi yapabilirler.