BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

SİYASET

BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

Sapanca Belediyesi Şubat ayı olağan Meclis Toplantısı 4 Şubat Salı günü gerçekleşti.

Toplantıya mazeretleri sebebiyle katılmayan AK Partili üye Cemal Topçu ve MHP'li üye Atilla Eker, yapılan oylama ile oy birliğiyle izinli sayıldı.

CHP'Lİ KOÇ'TAN PERSONEL ÖNERGESİ

Toplantı açılışında söz alan CHP'li üye Burak Koç, personel alımı hakkında önerge verdi.

Koç, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Bizler gönüllü kamu görevlileri olarak Sapanca halkımızın tercihi sonucunda seçilmiş meclis üyeleriyiz. Amacımız Sapanca belediyemizin en verimli şekilde yönetilmesine ve geleceğimizin en doğru şekilde planlanmasına yardımcı olmaktır. Bulunduğumuz görevin sorumluluğunun farkında, alınacak kararların bilincindeyiz.  Bu duygu ve düşüncelerimize dayanarak. Belediyemizin muhasebe müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre meclis üyelerimizin 5393 sayılı belediye kanunun 32. Maddesi uyarınca belediye personelleri hariç huzur haklarımız olan toplamda aylık 6,500 TL bütçenin belediyenin en ihtiyaç duyduğumuz birimleri arasında olan zabıta birimine norm kadro çerçevesinde 2 adet sözleşmeli personel alınması, alınacak olan personelin bu ekonomik kriz ortamında 2 Sapancalıya daha iş verebilecek olması bizleri en mutlu edecek duygular arasındadır. Tüm herkesin ağzında tasarruf kelimesi dolanmaktayken bu hakkı gözetmek, ihtiyaç sahibi halkımızı düşünmek adına, tercih edilerek personelin şeffaf belediyecilik anlayışına uygun bir şekilde; ihtiyaç ve liyakat sahibi olmasına dikkat edilerek işe alınmasını ve görev süremizce bu bütçenin aylık 6,500 TL olan huzur haklarımızdan karşılanmasını grubumuz adına öneriyoruz."

İHTİYAÇ OLURSA ALIM YAPILIR

Koç'un önergesi hakkında açıklamada bulunan Başkan Özen, "Şuan personel ihtiyacımız yok. Olursa zaten alım yapardık" dedi.

Öneri açıklamalar sonrası yapılan oylamada CHP ve İYİ Partili üyelerin kabul, AK Parti ve MHP'li üyelerin ret oylarıyla, reddedildi.

SAĞLIK OCAĞI

Koç daha sonra ise Hacımercan, Fevziye, Akçay ve Şükriye Mahallesi'nin kullanımı için daha önce gündeme getirdikleri sağlık ocağı talebi hakkında bir gelişme olup olmadığını sordu.

TALEPTE BULUNACAĞIZ

Başkan Özen konu hakkında toplantıda hazır bulunan Sakarya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Serdar Değirmenci'den izlenecek yol hakkında bilgi istedi. Değirmenci ise talep olması durumunda konuyu değerlendirebileceklerini söyledi. Başkan Özen ise en kısa sürede belediye olarak talepte bulunacaklarını açıkladı.

KURTKÖY'DE YIKILACAK OKUL

Koç, "Sapanca'daki Lokman Hekim Anadolu Teknik Lisesi depremde hasar görebileceği gerekçesi ile yıkılacak ve bu okul Yanık Mahallesi'ne taşınacak. Bu bölgede çok sayıda esnafımız var ve en büyük gelir kaynağı bu okul. Okul yıkıldıktan sonra bu alan ne olacak. Burası için proje nedir?" şeklinde konuştu.

MİLİ EĞİTİMLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ

Başkan Özen ise "Çok ani gelişen bir olay. Bu konuda vatandaşlarımız bizlere de bu soruları yönelttiler. Milli eğitim ile birlikte bu alanda tekrar bir okul yapımı için çalışmamız olacak. Şuan bir açıklama yapmam yanlış olur. Kesin bilgileri önümüzdeki dönemde açıklayabiliriz. Esnafımızın mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız" açıklamasında bulundu.

DEPREM

Toplantıda söz alan İyi Partili Meclis Üyesi Erdem Şıkkibar, depreme dikkat çekerek ilçedeki binaların denetlenmesi talep etti. Şıkkibar şunları kaydetti:

"Öncelikle İdlib'te şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun ve geçtiğimiz günlerde ülkemizde meydana gelen Elazığ ve Malatya depremlerinde vefat eden vatandaşlarımıza da Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Tüm milletimizin tek yürek olup bütün kalpleriyle ve gönülleriyle kimisi maddi kimisi manevi desteğiyle Elazığ ve Malatya'daki vatandaşlarımıza destek olmuştur ve tüm dünyaya kez daha Türk milletinin birlik ve beraberliğini vurgulamıştır. Ülkemiz deprem ülkesidir. İstanbul'da Kocaeli'de Sakarya'da Balıkesir'de olacak güçlü bir depremin yıkımının çok yüksek olacağı bilinmektedir. Bu nedenle binaların güçlendirilmesi acil olarak yeni yapılan yapıların denetlenmesi ve takibinin sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

DÜĞÜN SALONU ÜCRETLERİ

Belediye düğün salonu ücretlerinin düşülmesi için önerge de veren Şıkkibar, "Belediyemiz tarafından işletilen Sapanca ve Kurtköy Düğün Salonlarının ücretlerinin düğülmesi gerekmektedir. Evlenme çağında olan gençlerimiz için ücreti makul seviyelere getirerek, ekonomik sıkıntı çeken gençlerimize ve Sapanca halkına katkıda bulunmuş olacağımızı düşünüyor sizlerin de aynı fikirde olacağınız kanaatiyle önergemin oylanmasını talep ediyorum" diye konuştu.

DÜĞÜN SALONLARINA ZAM YAPMADIK

Şıkkibar'ın önergesi hakkında açıklamada bulunan Başkan Özen, "Bu yıl belediyemiz bünyesindeki düğün salonlarına zam yapmadık ve zaten imkanlar dahilinde de indirimler yapıyoruz. Şuan ki fiyatlarda zaten normal ve bunlardan da indirim uyguluyoruz. Zam yapmış olsaydık o zaman bu önergeye olumlu bakabilirdik. Ayrıca ücret tarifeleri bu şekilde değil plan ve bütçe komisyonu tarafından belirleniyor" dedi.

Öneri açıklamalar sonrası yapılan oylamada CHP ve İYİ Partili üyelerin kabul, AK Parti ve MHP'li üyelerin ret oylarıyla, reddedildi.

SAPANCA TURİZMİ

Toplantıda gündem dışı söz alan bir diğer isim ise CHP'li üye Müjgan Gençer oldu. Sapanca'nın turizminin genel olarak doğaya dayalı olduğunu belirten Gençer, "İlçemizin turizmi için önemli olan koruma-kullanma dengesinin sağlanmasıdır. Bu ne demektedir? Doğaya müdahalenin en asgari oranda tutulduğu bir turizm gelişimine modelinin benimsenmesi demektedir. Teleferik olayı da tepeden göl, manzara ve doğal güzelliklerle iç içe olmayı hedefleyen bir turizm projesidir. Turizm için gerekli olduğu savunulan Sapanca teleferik projesi ise bu gelişme modeli ile taban tabana zıttır. Turizm adına doğa katledilmektedir. Ağaçlar ve diğer canlılar yok edilmektedir. Yeraltı, yerüstü kaynaklarımıza zarar vermektedir" dedi.

Teleferik projesinin yeniden planlanmasını talep eden Gençer, şunları kaydetti:

"Bu projenin doğaya en az müdahale edilecek şekilde yer seçimi ve çevreye verilen zararlar özelinde yeniden düşünülerek planlanması gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca bu proje yalnızca teleferikle sınırlı değil. Teleferiği çıkış ve varış noktalarında inşa edilmesi planlanan pek çok fonksiyon olanı ise başlı başına problemdir. Nedir bu problemler?

1-Sapanca'da birçok kişinin imarı yokken, birçok bölgede imar sorunu varken teleferik projesi adı altında 80 dönümlük orman alanı A tipi mesire alanı olarak imara açılıp dönümü ortalama 80 TL'den firmaya kiralanmıştır. Burada hiçbir kamu yararı yoktur. Sadece teleferik şirketinin çıkarı vardır. 80 dönümlük A tipi mesire alanının projesini resmi olarak görmek istiyoruz ve kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Öğrendiğimiz kadarıyla bu projede; 30 adet 70 metrekare büyüklüğünde kır evi, 2 adet 250 metrekare büyüklüğünde kır lokantası, 2 adet 250 metrekare büyüklüğünde kır kahvesi, 2 adet 20 metrekare büfe, 1 adet 30 metrekare yöresel ürünler satış ünitesi, 5 adet 100 metrekare karavan ünitesi, 17 adet 25 metrekare büyüklüğünde kameriye, 1 adet 60 metrekare idare binası, 1 adet 364 metrekare basketbol sahası, 1 adet 80 metrekare personel binası, 1 adet 100 metrekare ibadethane, 1 adet 312 metrekare yüzme havuzu, 1 adet 100 metrekare sağlık tesisi, 1 adet 100 metrekare spor destek binası, 1 adet 600 metrekare gölet, 2 adet 150 metrekare su deposu, 1 adet 80 metre kare tuvalet,     1 adet 1.3 kilometre yürüyüş yolu, 1 adet 1.3 kilometre bisiklet yolu, 1 adet 78 araçlık otopark ve araç yolları, 1 adet 200 metre uzunluğunda zipline hattı. Bunlar doğru mudur?

2- Bununla beraber Mahmudiye İncebel A tipi mesire alanının 10 km çevresinde ormanları koruma-kullanma dengesi içinde (24,82 hektar) 250 dönüm (Orman müdürlüğünden) mesire yeri tescil edilmiştir. Sapanca'nın en büyük problemlerinden biri olan imar sorunu varken orman alanlarının; yani vatandaşın kullanma hakkı olan yerleri mesire yeri adı altında kiralanarak şahıslara ve şirketlere imara açılmaktadır. Bu durum Sapanca halkının vicdanını derinden yaralamaktadır. Tüm ülkeler günümüzde çevresel sürdürülebilirlik, doğanın korunması hatta günümüze kadar yok olan alanların yeniden kazanılması için çalışmalar yaparken biz aksine elimizde var olan zenginliğin değerini bilmeyerek onu nasıl yok edebiliriz tartışıyoruz. Yıllar içinde parça parça yok olma, betonlaşan tepelerden elimizde kalan son bölgeyi de rantsal ticari yapılaşmaya açıyoruz. Bu gidişle o savunduğumuz turizmle kalkınma stratejileri işlerliğini kaybedecektir. Çünkü Sapanca turizmi eşittir Sapanca'mızın doğasıdır, gölüdür, ormanıdır, yaylalarıdır ve su kaynaklarıdır.

Doğa turizmi olgusu doğaya zarar vererek yapay birtakım yapılaşmalarla işlevsel hale gelmez. Daha öncede söyledim. Yine tekrarlıyorum. Zararın neresinden dönülürse kardır. Halkın bu kadar tepkisine rağmen bilerek ve isteyerek bu projenin devam ettirilmemesi ve ısrarcı olunmaması gerektiğini söylüyoruz ve savunuyoruz. Bu olay yalnız Sapanca'nın değil Türkiye'nin gündeminde olmaya devam ediyor. Birkaç hafta önce Sultan Hamam'da gezerken bir vatandaşın Sapanca'da neler oluyor sorusuyla karşılaştım. Merak ediyorlar. İnsanlarımız, özelliklede Kırkpınar'daki halkımız gelecekleri ile ilgili kaygılanıyorlar. Bu durumun halkın yararına çözümlenmesi başta başkanımız olmak üzere meclisimizin görevidir arkadaşlar."

SAYIŞTAY RAPORU

CHP'li Meclis Üyesi Nihat Arda Şahin Sayıştay Raporu hakkında bilgi isteyerek, "Kanunen yasak olduğu halde meclis üyelerinin belediye ile doğrudan ticari ilişki kurma yasağı 5+2 yıldır. Buna rağmen 1 yıl içerisinde toplamda 478 bin liralık ticari ilişkiye giren meclis üyesi kimdir. Bunu gözden kaçırdık diye sorumlular Sapanca Belediyesi'nin imajını zedelemiştir. Bu konu hakkında meclis üyeleri ve kamuoyuna bilgi verilmesini istiyoruz" dedi.

Başkan Özen, "Sayıştay'ın vermiş olduğu bir karar bizim saygı duymaktan başka şuan yapabileceğimiz bir şey yok" cevabını verdi.

ENGELSİZ KAFE

MHP'li Meclis Üyesi Alperen Durmaz, geçen ayki meclis toplantısında gündeme gelen engelli bireylere yönelik açılmak istenen Engelsiz Kafe hakkında gelişme olup olmadığını sordu.

Başkan Özen ise Engelsiz Kafe için yer bulma çalışmalarının devam ettiğini bulur bulmaz projenin hayata geçirileceğini söyledi.

UZUN, KIRKPINAR SAĞLIK TESİSİ'NİN YENİ İÇİN KONUŞTU

Toplantıda daha sonra ise gündem maddelerine geçildi.

1. madde olan "Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi 342 ada, 1-2-3 ve 11 numaralı parsellerde bulunan Sağlık Tesis Alanında yapılaşma şartlarının Emsal: 1,70 ve Y en çok: 13,50 olarak değiştirilmesine yönelik Belediyemizce hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği" hakkında söz alan MHP'li Üye Elif Saral Uzun, "Halihazırda Kırkpınar Hapanpaşa Mahallesi 342 ada 1. Parselde içerisinde Sağlık Müdürlüğü ve Aile Sağlığı Merkezi bulunan binanın yine aynı bölgedeki 11 numaralı parsele taşınması hususunda Sağlık Bakanlığı'ndan olur alındığı bilgisine sahibiz. Belediye meclisimizde gündeme alınan 1 nolu maddede söz konusu 11 numaralı parsele Aile Sağlığı Merkezi yapılabilmesi için yapılaşma şartlarının değiştirilmesi görüşülecek. Bu merkez şüphesiz Sapanca ve Kırkpınar için bir kazanım olacaktır. Bu binanın yapımı için emek veren herkese teşekkür ederiz. Ancak meclise gelen maddede merkezin yapılacağı 11'inci parselin yanında 1, 2 ve 3'üncü parsellerinde imara açılmasının planlandığı görülmektedir. Buraların hangi sebeplerle imara açılmak istendiği, ileride bu alanlar için bir planın olup olmadığını bilmek isteriz. Bu bölgedeki 2 ve 3 nolu parseller yeşil alandır ve öylede kalmalıdır. Bu sebeplerle sadece 11'inci parselin imara açılmasını destekliyoruz. Fakat diğer parsellerin imar değişikliği için onayımız yoktur. MHP grubu olarak eğer bu şekilde onaya sunulursa İmar Komisyonu a dahil oyumuz ret olacaktır" dedi.

CHP'li Şahin'de MHP'li Uzun'un açıklamasına destek vererek, "Bizlerde aynı fikirdeyiz. Bu sabah yaptığımız görüşmede zaten belediye başkanımızda sadece 11 nolu parselin imara açılacağını ifade etmişti. CHP grubu olarak bizlerde sadece 11 nou parselin imara açılmasını destekliyoruz" şeklinde konuştu.

SADECE 11 NOLU PARSEL İMARA AÇILACAK

Daha önce sağlık müdürlüğünün şuan ki yerinde bu proje yapılacaktı. Ancak alanın küçük olması ve yeşil alandan 300-400 metre kullanılacak olması sebebiyle böyle bir değişikliğe gidildi. Hem 3 katlı bina kötü durakçı hem de yeşili katledecekti. Bizlerde bu projeyi şuan beton zemini olan 11 nolu parsele kaydırdık. Diğer alanların imara açılması gibi bir durum asla mümkün değil. Madde buradan imar komisyonuna gidecek ve orada gerekli düzenleme yapılacak. Oradaki mevcut binayı da yıkmayacağız. Vatandaşlarımız için kültürel veya buna benzer bir amaçla hizmet edebilir" dedi.

Konu hakkında açıklamada bulunan bir diğer isimde Sakarya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Serdar Değirmenci oldu.

Değirmenci, "Başkanımızla yaptığımız görümeler sonucunda özellikle yeşil alanı gözeterek ilk projemizin yerini değiştirdik. Mevcut binamızı da belediyeye bırakacağız. Proje artık 11 nolu parsel gerçekleşecek. Kırkpınar ve çevre nüfusu çok arttı ve artık mevcut sağlık birimlerimiz yeterli olmuyor. Aile hekimlerimiz artık yeni kişileri kabul edemez duruma geldi. Şuan 3 aile hekimi var bu sayıyı 6'ya çıkarmamız gerekiyor. Ayrıca toplum sağlığı merkezi ve sağlık müdürlüğü, gebe izlem, aşı bebek izlem, emzirme odası, acil müdahale odası, ağız ve diş sağlığı odası, ağız ve diş sağlığı odası gibi birimlerde olacak. Yapılacak olan yeni sağlık merkezinin 50-60 yıl bölgeye yeterli olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Madde yapılan oylamada oybirliğiyle İmar Komisyonu'na havale edildi.

2. MADDE

Toplantının 2. maddesi olan "Kırkpınar Soğuksu Mahallesi 432 ada, 30 numaralı parseldeki 7 metrelik yolun güzergahının değiştirilmesine yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği" oy birliğiyle İmar Komisyonu'na sevk edildi.

3. MADDE

Toplantının 3. maddesi olan, "Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 09.12.2019 tarihli,11/585 sayılı kararı ile onaylanan, Sapanca İlçesi Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi 353 ada 24-28 ve 29 numaralı parseller ile 320 ada 11-12-15-16-17 ve 19 numaralı parsellere yönelik 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine uygun olarak sapanca Belediyesi tarafından hazırlanan Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi,353 ada 24-28 ve 29 numaralı parseller ile 320 ada 11-12-15-16-17 ve 19 numaralı parsellere yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine ait imar komisyon raporu" komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi.