FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER DAVASINDA GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI

YAŞAM

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER DAVASINDA GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI

Sapanca ilçesi Kırkpınar mevkisinde 14-15 Ocak 1994'te cesetleri bulunan Behçet Cantürk ve Recep Kuzucu'nun ölümüne ilişkin faili meçhul cinayetler davasında gerekçeli karar açıklandı.

19 kişi hakkında kamu davası açıldığı kaydedilen gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi: "Sanık Çarkın'ın ifadeleri, bazı olaylara ait tespitlere aykırı olduğu gibi, bazı olaylar yönünden ise ifadeler kendi içinde çelişmektedir. Çarkın, İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Savcılığında ayrı ayrı iki ay arayla ifade vermiştir. Sanığın soruşturma aşamasında verdiği ifadelerin, net ve tutarlı olması beklenir. Oysa sanık aynı olayla ilgili bir ifadesinde cinayeti görmediğini, arkadaşından duyduğunu ifade etmiş, daha sonraki ifadesinde ise cinayeti gördüğünü söyleyerek suçu işleyenlerin isimlerini bildirmiş, bir diğer ifadesinde ise suçu işleyenlerin isimlerini çoğaltmıştır. Sanık Ayhan Çarkın, mahkemede verdiği 13 Mayıs 2015 tarihli ifadesinde önceki tüm ifadelerinden dönmüştür. Çarkın'ın olaylarla ilgili ifadesi, diğer sübut delillerle de teyit edilemediğinden, mahkumiyete yetersiz bulunmuştur. Çarkın dışındaki sanıklar atılı suçları inkar etmişlerdir. Dosyada bulunan TBMM, bakanlık, komisyon ve MİT raporları da duyum ve tahminden ibaret olup, sanıkların mahkumiyetine yeterli görülmemiştir."

ABDÜLMECİT BASKIN'IN ÖLÜMÜ

Ayhan Çarkın, Sakarya'nın Sapanca ilçesi Kırkpınar mevkisinde 14-15 Ocak 1994'te cesetleri bulunan Behçet Cantürk ve Recep Kuzucu'nun ölümüne ilişkin 26 Mart 2011'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede, İstanbul'da polis uygulaması sırasında maktullerin olduğu aracı durdurduklarını, Seyfettin Lap ve Ankara'dan gelen bir komiserin Cantürk ve Kuzucu'yu alarak uygulama noktasından ayrıldığını, cesetlerin nerede ve ne zaman bulunduğunu bilmediğini söyledi. Çarkın, 20 Aralık 2011'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede, Behçet Cantürk'ün Ahmet Sakarya, Recep Kuzucu'nun ise Semih Sueri tarafından öldürüldüğünü öne sürdü.

Çarkın, 22 Aralık 2011'da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği yer gösterme ifadesinde ise kendisinin de olay yerinde olduğunu belirterek, Behçet Cantürk'ün Ahmet Sakarya, Recep Kuzucu'nun ise Semih Sueri tarafından öldürüldüğünü, Seyfettin Lap'ın konuyla ilgili İbrahim Şahin'e bilgi verdiğini anlattı. Çarkın'ın ilk ifadesinde cesetlerin nerede ve ne zaman bulunduğunu bilmediği, sonraki ifadesinde Cantürk ve Kuzucu'yu kimlerin öldürdüğünü söylediği, son ifadesinde ise kendisinin de olay yerinde olduğunu belirtip faillerin ismini verdiği aktarılan gerekçede, çelişkiler nedeniyle beyanlara itibar edilmediği kaydedildi. Yusuf Ekinci'nin 24-25 Şubat 1994'te Ankara'nın Gölbaşı ilçesi Karşıyaka Mahallesi'nde silahla öldürülmesiyle ilgili Çarkın, 26 Mart 2011'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede, olayı Oğuz Yorulmaz'ın anlattığı kadarıyla bildiğini, maktulün Oğuz Yorulmaz, Ahmet Sakarya ve Sait Yıldırım tarafından Ankara'dan alınarak Ahmet Demirel grubuna teslim edildiğini söyledi.

Çarkın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede ise kendisinin Oğuz Yorulmaz ile birlikte olduğunu, maktulü Yusuf Yüksel'in aldığını, Ekinci'nin, Ayhan Akça, Alper Tekdemir, Ziya Bandırmalıoğlu ve Enver Ulu'nun bulunduğu ortamda öldürüldüğünü, kimin ateş ettiğini ise bilmediğini beyan etti. Ayhan Çarkın, 4 Haziran 2011'deki ifadesinde, Ekinci'nin Yusuf Yüksel ve Uğur Şahin tarafından alındığını, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Özkan'ın maktulü kollarından tutup götürdüğünü, kendisi olay yerinden ayrılırken silahların patladığını bildirdi. Çarkın, 5 Haziran 2011'de ise Ekinci'nin yakın mesafeden Ayhan Akça tarafından öldürüldüğünü söyledi. Gerekçede, çelişkiler nedeniyle Ekinci'nin ölümüne ilişkin Çarkın'ın beyanlarının inandırıcı bulunmadığı vurgulandı.

HÜKÜM

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Aralık 2019'da karara bağladığı davada, yargılama sırasında ölen sanık Ahmet Demirel hakkındaki kamu davasını düşürmüştü. İranlı Lazem Esmaeılı ve Asker Smıtko'nun öldürülmesine ilişkin Mehmet Ağar, Mahmut Yıldırım, İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça ve Ziya Bandırmalıoğlu hakkındaki kamu davasının ayrılmasını kararlaştıran mahkeme, yine Ağar'ın da aralarında bulunduğu bütün sanıkların, diğer cinayetler yönünden beraatlerine hükmetmişti.