MECLİS TOPLANDI

SİYASET

MECLİS TOPLANDI

Sapanca Belediye Meclisi'nin 2020 yılı ilk meclis toplantısı gerçekleşti.

Meclis salonunda gerçekleşen toplantıya izinli olan MHP'li Üye Elif Saral Uzun ve İYİ Parti'li Erdem Şıkkibar katılmadı.

Geçtiğimiz hafta CHP İlçe Başkanı seçilen Cengiz Çiçek ve yönetim kurulu üyeleri ile Sapanca Engelliler Derneği Başkanı Cemil Ertuğ'da toplantıya misafir olarak katıldı.

15 KM ASFALT

Toplantı açılığında 9 aylık süreçte gerçekleştirilen belediye hizmetleri hakkında meclis üyelerine sunum gerçekleştirildi. Sunum sonrası söz alan Başkan Özcan Özen yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında kısa bilgiler verdi. Özen şunları kaydetti:

"Büyükşehir belediye başkanımızın desteğiyle büyük bir asfalt yatırımı yaptık. 15 kilometreden fazla asfaltlama çalışması gerçekleştirildi.

ELEKTRİK KABLOLARI YERALTINA İNECEK

2020 yılında da Allah nasip ederse Sapanca ekonomisine değer katan işler yapmaya çalışacağız. Öncelikli olarak projelerimizi hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız. Kurum tarafından kabul edilirse otoban çıkışından Sapanca merkezi girişine kadar elektrik kablolarını yeraltına almak istiyoruz. Aslına bakarsanız bu konu ile ilgili Sapanca genelinde bir çalışma yapılacak. Ayrıca Yanık Mahallemizde ihalesi gerçekleştirilen indirme merkezide 1 yıl içinde devreye alınacak ve elektrik sorunumuz kökünden hallolmuş olacak.

İSTANBULDERE REKREASYON PROJESİ

Gazipaşa, Çayiçi ve Rüstempaşa Mahallelerinden geçen ilçemizin en büyük deresi olan İstanbuldere üzerindeki rekreasyon projemize start vereceğiz.

Amacımız 2020 yılında büyüme ve gelişme başta olmak üzere ekonomik anlamda ivmeyi yukarı doğru iyice arttırmak istiyoruz. Bunun içinde elimizden geldiğince mücadele edeceğiz."

GÜNDEM

Gündemin 1. maddesinde "5393 Sayılı Belediye Kanununun 25. maddesine istinaden kapalı zarf usulü ile Belediye Denetim Komisyonu Üyelerinin seçimi" gerçekleşti.

SÖZLEŞMELİ PERSONELLER

Gündemin 2. maddesinde ise "Belediyeye ait Norm Kadro cetvelleri" görüşüldü.

Madde hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Özen, "Herhangi bir personel alımı yok. Mevcut sözleşmeli personelimizin sözleşmelerinin her yıl yenilenmesi gerekiyor" dedi.

CHP'li Nihat Arda Şahin'in sözleşmeli personel dağılımı hakkında bilgi istemesi üzerine dağılım hakkında bilgiler veren Başkan Özen, "Tam zamanlı 1 veteriner, 1 şehir plancısı, 4 mühendis, 2 ekonomist, 10 tekniker, 9 teknisyen, 9 eğitmen ve kısmi zamanlı 2 avukat personelimiz var" diye konuştu.

Açıklamalar sonrası yapılan oylamada madde CHP'li üyelerin red oylarına karşın AK Parti ve MHP'li üyelerin kabul oyları ile kabul edildi.

OY ÇOKLUĞUYLA

Gündemin 3. maddesinde "657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi uyarınca, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. Maddesinin 3. Fıkrası gereğince, belediyeye norm kadroya uygun 2020 yılında tam zamanlı ve kısmi zamanlı sözleşmeli personel çalıştırılması" görüşüldü. Madde yapılan oylamada CHP'li üyelerin red oylarına karşın AK Parti ve MHP'li üyelerin kabul oyları ile kabul edildi.

İMAR KOMİSYONU'NA HAVALE

Gündemin 4. maddesinde, "Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 09.12.2019 tarihli,11/585 sayılı kararı ile onaylanan, Sapanca İlçesi Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi 353 ada 24-28 ve 29 numaralı parseller ile 320 ada 11-12-15-16-17 ve 19 numaralı parsellere yönelik 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine uygun olarak Belediyemizce hazırlanan Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi,353 ada 24-28 ve 29 numaralı parseller ile 320 ada 11-12-15-16-17 ve 19 numaralı parsellere yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin görüşüldü. Madde açıklamalar sonrası yapılan oylamada oy birliğiyle İmar Komisyonu'na havale edildi.

ENGELLİ HAKLARI

Toplantıda gündem dışı söz alan MHP'li Meclis Üyesi Alperen Durmaz, "Belediyelerin yetki ve sorumlulukları çoğunlukla günlük yaşamın düzenlenmesine ilişkin karar ve hizmet alımlarıdır. Bu nedenle yerel yönetimler düzeyinde katılımın gerçekleştirilebilmesi için, günlük yaşama ilişkin eylemlerin tüm toplum için erişilebilir kılınması sosyal ortama katılımda özenli bir aşama olacaktır. Yeni belediyelerimizin engellilerle ilgili faaliyet ve hizmetlere sağlıksal açıdan değil hak temelli bakmaları gerekiyor. Engellilerin evlere kapanmaması ve sosyal hata katılabilmeleri için meclisimizin çaba harcamasını talep ediyoruz. Meclisimizin bu noktada tam yetki vermesini talep ediyoruz. Sosyal medyada engelliler hakkında paylaşım yapmakla olmuyor taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Engelliler adına bir şeyler yapmak bizlerin üzerine bir vebaldir. Kanunlarımız zaten pozitif ayrımcılığı emrediyor bizler gerektiğinde bu kanunlarda yer alamayan çalışmaları da bu kardeşlerimiz için gerçekleştirebiliriz. Belediyemizin de bu noktada adımlar atacağından hiç şüphemiz yok. Tüm meclisimizden ve Sapanca halkından destek bekliyoruz" dedi.

ENGELSİZ KAFE

Sapanca Engelliler Derneği Başkanı Cemil Ertuğ'da söz alarak, Sapanca Gölü sahilinde engelsiz kafe açmak istiyoruz bunun için belediyemizden yer tahsis istiyoruz. Ayrıca sahildeki tuvaletin engelli bireylere uygun hale getirilmesi talebimiz var" dedi.

Başkan Özen ise konu hakkında bilgiler verdi. Özen, "Bir yer bulmuştuk ama tam istediğimiz gibi olmadı. Engelli kardeşlerimiz için tüm meclis üyelerimizle çalışma yapıyoruz. Engelsiz kafe için güzel ve merkezi bir yer arıyoruz. Biz acele etsek te süreç hızlı gitmiyor. Tuvaletin engellilerimize uygun hale getirilmesi için hemen bir çalışma başlatacağız" diye konuştu.

ENGELLİ BİREYLERE UYGUN PROJELER

Toplantıda söz alan CHP'li Meclis Üyesi Müjgan Gençer, engelli bireyler hakkında belediye olarak yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılması planlanan çalışmaları sordu.

Gençer'in sorusuna cevap veren Başkan Özen, "Kaldırımlarımızın büyük bir bölümü engelli kardeşlerimize uygun hale getirildi. Kamu binalarının giriş ve çıkışları engelli bireylere uygun olmak zorunda. Bu kural yavaş yavaş genişleyerek özel yapılara da uygulanmaya başlıyor. Bizler belediye olarak yapacağımız her projeyi engelli kardeşlerimize uygun olarak tasarlıyoruz. Engelli kardeşlerimizin yararlanacağı parkların sayısını arttıracağız" dedi.

KANALİZASYON VE YAĞMUR SUYU

CHP'li Meclis Üyesi Nihat Arda Şahin, toplantının gündem dışı bölümünde Başkan Özcan Özen'e sorular yöneltti.

Şahin, "Kanalizasyon ve yağmursuyu kanalları başta olmak üzere 2020 yılına ait bir plan ve program var mı? Bazı üst mahallerimize kısa zaman önce doğalgaz geldi ve yollar kazıldı. Hazır kazılmışken bu çalışmaların yapılması 2 kere iş yapılmaması açısından mantıklı olacaktır. Bizlerinde üzerine düşen bir sorumluluk varsa bunu yerine getirmeye hazırız. Diğer bir konuda ise teleferiği sormak istiyorum. Son durum nedir?" diye konuştu.

SASKİ İLE BİRLİKTE ÇALIÇACAĞIZ

Başkan Özen ise şu açıklamalarda bulundu:

"Üst mahallerin 1/1000 planları bitti ve önümüzdeki süreç projeleri yapılacak. İlk etapta Hacımercan, Fevziye ve Akçay'ın projeleri yapılacak. Daha önce 1/1000'lik planlar olmadığı için altyapı planlamaları yapılamamıştı. Yağmursuyu için ise bundan sonraki süreçte SASKİ ile birlikte planlama yapma kararı aldık. Kendi imkanlarımızla çözebileceklerimizi zaten çözdük. Yağmurlu havalarda özellikle belli bölgeleri dolaşıyorum. Önemli 3-4 yerimiz var bunlardaki durumu tekrar görme ve çözüm üretmek için yapılabilecekler hakkında fikir edinme şansımız oldu. SASKİ ile birlikte 15 günlük periyotlarda analizler yapıp çalışmalar gerçekleştireceğiz. Sorunlu 3-4 yeri de hallettiğimizde yağmursuyu sorununu büyük oranda çözmüş olacağız. Teleferik hakkında Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Kırkpınar'daki vatandaşlarımızdan oluşan bir grupla toplantı gerçekleştirdik. Hep birlikte değerlendirmelerimiz devam ediyor."

BELEDİYE HAMAMI

Toplanı sonunda CHP'li Meclis Üyesi Burak Koç, inşaatı yarım kalan belediye hamamı projesi ve Kırkpınar'da atıl bir vaziyette duran spor kompleksi hakkında bilgi istedi.

KIRKPINAR SPOR KOMPLEKSİ

Başkan Özen, "Hamam inşaatında inceleme yaptık. Şuan sadece kaba inşaat halinde duruyor ve her hangi bir makinesi yok. Bizden önce tamamlanması ve işletilmesi için ihale düzenlenmiş ama talipli çıkmamış. Belediye adına işletmeyi düşünmüyoruz tekrar bir planlama yapılıp ihaleye çıkılacak. Spor kompleksi ve Aqua Park'ın olduğu alanın tamamı belediyenin. Buradaki tesisleri İl Spor Müdürlüğü veya büyükşehir belediyesi ile birlikte açma düşüncemiz var. Aslında bu alanı komple bir spor kompleksine çevirmek amacıyla kapalı spor salonu yapmak istiyoruz. Burada bir eksiği gidererek ilçemize 2500-3000 kişi kapasiteli, uluslararası yarışmaların yapılabileceği bir tesis kazandırmak istiyoruz.