''SAPANCA'DAN SONRA SUYU ÇEŞMEDEN İÇMİYORUZ''

GÜNCEL

''SAPANCA'DAN SONRA SUYU ÇEŞMEDEN İÇMİYORUZ''

Kocaeli'de Sapanca Gölü'nden alınan su ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

CHP Doğa ve İnsan Hakları Kocaeli İl İzleme Kurulu Sapanca'dan Kocaeli'ye su alınması ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

"GÖLÜN DURUMU BU İKEN KOCAELİ HALKI NE İÇMEKTEDİR?"

Toplantı açılışında konuşan Başkan Yardımcısı Demet Özgün Karaman, Sapanca da 2000'li yıllardan sonra özellikle de 2015'den itibaren ormanlık alanların 2B arazisi kapsamına alınıp, ilçenin yüksek kesimlerinin betonlaştırıldığını söyledi.

Sapanca'nın tüm derelerinin su şişeleme şirketleri tarafından parsellendiğini iddia eden Karaman, "Fabrikalar ve yapılaşma sebebiyle su kaynakları göle ulaşamamaktadır. Sapanca'nın tepelerindeki yapılaşmaların bir kısmı atık sularını direkt göle deşarj etmektedir. Yuvacık Baraj Gölü'ndeki doluluk oranının yüzde 16'lara düşmesi sonucu Sapanca Gölü'nden Yuvacık Barajı'na su aktarımına başlanmıştır. Sapanca Gölü'nün durumu bu iken Kocaeli halkı ne içmektedir? Sapanca Gölü'nün suyu ne tür işlemlerden geçirilerek şehir şebekesine verilmektedir?" dedi.

"SİTELER VE VİLLALAR ATIKLARINI GÖLE DÖKÜYOR"

Kurul Üyesi Çevre Mühendisi Sait Ağdacı da, son yıllarda yapılan sitelerin ve villaların hepsinin atıklarını Sapanca Gölü'ne döktüğünü iddia etti.

Ağdacı, "Yağmur yağınca bu alanlardan pislikler dereye akıyor. Bir de kanalizasyonun da ucu açık, o akıntılar da dereye akıyor. Bu kirliliklerle mi içiliyor bu sular? Büyükşehir Belediyesi'nden bu konuya açıklama bekliyoruz" dedi.

"GÖLDEKİ OKSİJEN SEVİYESİ AZALIYOR"

Sapanca Gölü'nde ki oksijenin gün geçtikçe azaldığını da savunan Ağdacı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sapanca gölünde oksijen gün geçtikçe daha da azalıyor. Dolayısıyla canlı varlığı da azalmakta. Kıyıdan gölün en derin yerine kadar kısımda da gölün tamamında da bir olumsuzluk görüyoruz. 48 çeşit canlı yaşarken bu sayı 8'e düştü. 18 çeşit yaban hayvanı varken bir tek karacayı zor görebildik. Yaban hayvanları da göldeki canlı da azaldı. Bunun için DSİ'de analizler yapıyor ama kamu kurumları açıklamalar yapmıyor. Bu su içilebilir ama gerekli tedbirler alındıktan sonra."