SAPANCA BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

SİYASET

SAPANCA BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

Sapanca Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısı 2 Ekim Çarşamba günü gerçekleşti.

Toplantı açılışında yurtdışında olması sebebiyle toplantıya katılamayan CHP'li üye Müjgan Gençer'in izinli sayılması için oylama yapıldı. Oy birliğiyle kabul edilen madde sonrası toplantının gündem maddelerine geçildi.

"BELEDİYE PERSONELİNİN PERFORMANSI DEĞERLENDİRİLSİN"

İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Erdem Şıkkibar, toplantı başlangıcında söz alarak önerge verdi ve "Belediye personellerinin performans ölçütlerinin değerlendirilmesi"nin yapılmasını istedi.

Şıkkibar, önergesi hakkında yaptığı açıklamada, "5393 sayılı belediye kanunun 18. maddesi olan belediye meclisinin görev ve yetkileri gereğince; verimlilik açısından aktif çalışan personel ile pasif personel arasındaki değerlendirmenin objektif şekilde yapılarak adaletin sağlanması, gelişmeyi teşvik eden ortamın yaratılması, tarif edilmiş faaliyetleri gerçekleştirmek için bireyin yeterliliğinin değerlendirilmesi, değerleme sonrası eğitim destek programlarının hazırlanması, çalışanların motivasyonunun yükseltilmesi, yeni görevler ve transferler için nitelikli elemanların ölçülmesi, iyileştirme çalışmaları için fikirler oluşturulması, başarının özendirilerek ödüllendirmenin yapılması, yönetici ve çalışan arasındaki iletişimin ve anlayışın artması için belediye personelinin performans ölçütlerini görüşmek üzere gündeme alınmasını öneriyoruz" dedi.

Şıkkibar'in önergesi açıklamalar sonrası yapılan oylamada oy çokluğuyla reddedildi.

KURTKÖY KALESİNİN TURİZME KAZANDIRILMASI

Toplantıda bir başka önerge ise Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi Burak Koç'tan geldi.

Koç, "Sakarya İli, Sapanca İlçesi, Kurtköy Fatih Mahallesinde bulunan, Kültür Bakanlığı tarafından 1. ​Grup koruma altına aldırdığımız, tahminimizce 1500-2000 yıllık tarihe sahip Kurtköy Kalesi'nin arkeolojik ve tarihsel araştırılmaları yapılıp, rölöve ve restorasyon projelerini çizilip, işlemlerin başlamasını ve bu süreçte koruma altına alınmış bölgede bulunan, arazilerin ve evlerin kamulaştırılma aşamasında tapu sahibi vatandaşların mağduriyetlerinin en adaletli şekilde giderilmesini Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına öneriyoruz" dedi.

Meclis Üyesi Koç'un önerisi söz konusu yer ile ilgili çalışmaların devam etmesi sebebiyle bir sonraki meclis toplantısına ertelendi.

2020 MALİ YILI BÜTÇESİ

Toplantının 1'inci maddesinde yer alan "2020 mali yılı bütçesinin görüşülmesi" yapılan oylamada oybirliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edildi.

2020 MALİ YILI GELİR VE ÜCRET TARİFELERİ

Toplantının 2'nci maddesinde "2020 mali yılı gelir ve ücret tarifelerine ilişkin komisyon raporu" görüşüldü. Madde Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geldiği şekliyle oybirliğiyle kabul edildi.

YEDEK DİVAN KATİP ÜYESİ

Toplantının 3'üncü maddesinde "5393 sayılı belediye kanununun 19. maddesi gereği belediye meclisi yedek divan katibi üye seçimi" gerçekleşti. Kapalı zarf usulü ile yapılan oylamada yedek katip üyeliklerine Enes Serdar ve Mustafa Yıldız seçildi.

CHP'Lİ ÜYE NİHAT ARDA ŞAHİN

Toplantıda CHP'li Üye Nihat Arda Şahin, meclise daha önce verdikleri Sapanca Belediyesi adının önüne T.C. ibaresinin eklenmesi ve Burcu sokakta yaşanan trafik sorunu sebebiyle düzenleme yapılması yönündeki önergelerinin durumu hakkında bilgi istedi.

BURCU SOKAKTA TRAFİK TEK YÖN OLABİLİR

Burcu sokak hakkında açıklamada bulunan Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, sokakta düzenleme yapılması için büyükşehir belediyesine yazı yazıldığını söyledi.

Özen, "Bu sokağın trafiğinin tek yön olması için büyükşehir belediyesine, vatandaşlardan gelen dilekçelerle birlikte talepte bulunduk. Yazımıza henüz bir cevap gelmedi. Geldiğinde sizlerle paylaşacağız" dedi.

5 SOKAĞA İSİM VERİLMESİ

Toplantının 4'üncü maddesinde, "Uzunkum Mahallesi ve Göl Mahallesi sınırları içerisinde kalan 5 adet sokağa isim verilmesi" görüşüldü. Madde oybirliğiyle İmar Komisyonuna sevk edildi.

Toplantıda gündem dışı olarak söz alan CHP'li üye Burak Koç, vatandaşlar tarafından kendilerine ulaştırılan bazı sorun hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

AİLE HEKİMLİĞİ

Kurtköy'de bazı bölgelerde aile hekimliği ile ilgili sorun yaşandığını belirten Koç, "Yasemen, Manolya, Taşkın Sokakta yaşayan vatandaşlarımız Kurtköy Sağlık Ocağına çok yakın olmasına rağmen 3 km ilerideki Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesindeki sağlık ocağına gitmek zorunda kalıyorlar. Bu 3 sokağın aile hekimliklerinin Kurtköy aile hekimliğine alınması için çalışma yapılması gerekiyor. Sonuçta herkesin gitmek için aracı olmayabilir" dedi.

CAMİCEDİT MAHALLESİ YAĞMUR SUYU

Koç diğer maddede ise "Her yağmur yağdığında Cami Cedid Camisinin önünde aşırı miktarda pis su toplanıyor ve cemaat camiye giremiyor, bu konunun acil bir şekilde çözülmesi gerekiyor" dedi.

"SU BASKINLARINI ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Sapanca'nın bazı zamanlarda 1 aylık yağışı bir günde aldığını hatırlatan Başkan Özen, "Oradaki sorunun farkındayız. Su lağım suyu değil yağmur suyu. Aşırı yağışlarda yağmur suyunun tahliyesine mevcut sistem yeterli olmuyor. Bu bölge ile ilgili planlama yaptık ve o alanda boydan boya ızgara yapacağız. Ancak şu an benzer bir sorun olan kaymakamlık önünde çalışma yapıyoruz bu çalışmanın tamamlanmasının ardından cami önündeki çalışmamıza başlayacağız. Bildiğiniz gibi benzer sorunlar yaşayan ve sürekli su biriken sahilde yaptığımız bir kanalla sorunu çözdük. İlçe genelinde benzer sorunlar olan yerleri tespit ettik, bazılarını düzenledik bazılarını ise sırayla düzenleyeceğiz. Çalışma programımız da hazır" diye konuştu.

YANIK MAHALLESİ ÇÖP YANGINLARI

Meclis Üyesi Koç, Yanık Mahallesi'ndeki çöp alanı hakkında yaptığı konuşmada, "Onduline bölgesindeki çöplüğün ne zaman temizleneceğini ve Yanık'taki hafriyat alanındaki molozların ne zaman kalkacağını halk merak ediyor ve acilen çözümlenmesini bekliyor" dedi.

BAŞKA BÖLGELERDEN ÇÖP GETİRİYORLAR

Başkan Özen bölgeye dışarıdan hafriyat ve çöp getirildiğini tespit ettiklerini ifade ederek, "Söz konusu fabrika da buradaki koku ve yangınlardan şikayetçi. Yanıktaki o alana bizler çöp veya hafriyat dökmüyoruz. Tahminim çevre ilçelerden bu alana gece geç saatlerde hafriyat ve çöp atılıyor. Bazıları da bunları yakıyor. Neredeyse her akşam itfaiye ve kepçe gönderiyoruz. Buraya hafriyat ve çöp dökenlerin tespiti için ekiplerimiz çalışma başlattı. Tespit ettiğimizde gerekeni yapacağız. Ayrıca burada TEİAŞ'ın indirme merkezi yapılacak ve bu alan kullanıma kapanmış olacak. İndirme merkezi yapıldığında Sapanca elektriği artık dört yoldan değil ana hattan alacak ve voltaj düşüklüğü, kesinti gibi sorunlarımız minimuma inecek" diye konuştu.

AKÇAY- FEVZİYE - HACIMERCAN - ŞÜKRİYE

Meclis Üyesi Koç'un son sorusu ise sağlık ocakları hakkında oldu. Koç, "bu mahallelerimizde sağlık ocağı bulunmuyor. Ve bu mahalle sakinleri muayene olmak için Yüzevler Sağlık Ocağına gidiyor.

Buradaki vatandaşlarımızın hepsinde maalesef ki araç bulunmuyor. Bu konu çok önemli çünkü konu sağlık. Mahalleler arasında en çok nüfusa sahip olması sebebiyle Hacımercan'a yapılacak bir sağlık ocağının bu 4 mahalleye yeteceğini düşünüyoruz. Ve aynı zamanda Yüzevler'de ciddi bir nüfus var, oradaki yoğunluğu da azaltmış oluruz" dedi.

Başkan Özen ise bu konu hakkında yetkililerle görüşeceklerini söyledi.

GÖL MAHALLESİ SOSYAL ALANI

Koç'un sorularından biri ise, Halkın istekleri arasında olan Göl Mahallesi eski pazar yerinin olduğu alana hem gençlerin, kadınların hem de yaşlıların oturabileceği bir sosyal tesis alanı yapılması yönünde bölgede oturan vatandaşlardan talepler alıyoruz. Bu konuda bir çalışmanız var mı?" oldu.

GÖL MAHALLESİ'NDE ANKET YAPACAĞIZ

Koç'un sorusu hakkında açıklamada bulunan Başkan Özen, "Göl Mahallesi'ndeki gençlerimizden bölgedeki yeşil alan ile ilgili böyle bir talep var. Biz de belediye olarak şeffaf olarak karar verelim istedik ve bunu yine Göl Mahallesi'nde oturan vatandaşlarımıza sormaya karar verdik. Bölgede bir anket çalışması yapacağız ve soruların birinde bu yeşil alanda vatandaşların ne yapılmasını istediğini soracağız.

ÇARŞIİÇİ CADDESİ'NDE OTOPARK ANKETİ

Bir anket çalışması da Çarşıiçi Caddesi'nde gerçekleştireceğiz. Buradaki vatandaşlarımıza da otopark sürelerini ve ücretlerini soracağız. Vatandaşlarımızın istediğine göre karar vereceğiz" dedi.

"HİÇ Mİ OTURACAK YER YOK?"

MHP'li Meclis Üyesi Alperen Durmaz'dan ise Göl Mahallesi'nde yapılmak istenen sosyal tesis hakkında farklı bir açıklama geldi.

Göl Mahallesi hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunu belirten Durmaz, "Biz mahalledekilere oturmak için bir yer yapsak oturmazlar. Boşuna masraf olur, o alanı başka bir şekilde değerlendirelim. Göl Mahallesi'nde hiç mi oturacak yer yok" diye konuştu.

KURTKÖY GİRİŞİNE DÜZENLEME

Meclis Üyesi Koç, Kurtköy girişinde sürekli trafik kazası olduğunu ve düzenleme yapılması gerektiğini bu konuda da kendilerinin bazı girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Koç, "Bu bölgedeki sorunu ortadan kaldırmak için belediyemizin haritacısına ölçümler yaptırdık ve mühendise çizim yaptırdık. Bu girişin hemen karşısında bulunan ve eğimi fazla olan Lojman Sokağın tek yön olması yani sadece caddeden giriş olması gerekir" dedi. Başkan Özen ise "Burası anayol olduğu için karayollarına bağlı ve bizler belediye olarak müdahale edemiyoruz. Duble yol projesi hayata geçtiğinde zaten böyle bir sorun kalmayacak. Ancak kısa vadede çözüm üretmek amacıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi ve karayolları ile görüşerek bir şeyler yapılabilir sanıyorum" şeklinde konuştu.

DEPREM VE SAPANCA

MHP'li Atilla Eker ise İstanbul'da yaşanan 5.8 şiddetindeki depremi hatırlatarak 1999 Marmara Depremi sonrasında bugüne Sapanca'daki az, orta ve ağır hasarlı binaların durumunu sordu.

AĞIR HASARLI BİNA SAYISI: 1

Eker'in sorusunu cevaplayan İmar ve Şehircilik Müdürü İbrahim Sucan, "Marmara depremi sonrası tüm hasarlı binaların tespiti yapılmış.

Ağır hasarlılar yıkılırken, az ve orta hasarlılara güçlendirme projeleri uygulandı. İlçemizde şu an ağır hasarlı olup yıkılmayan 1 binamız var oda tescilli tarihi eser olması sebebiyle. Bina boş ve kullanılmadığı için bir tehlike oluşturuyor. O dönemde orta hasarlı binalar ağır hasarlıya çevrilip vatandaşlara uygun fiyatlarla konut imkanları sunulmuştu. Binalara yapılan güçlendirmelerin denetimini biz yapamıyoruz. Güçlendirmeyi yapan firma denetliyor" dedi.

ÖN ÇALIŞMA YAPILABİLİR

Başkan Özen ise Sapanca için bir çalışma başlatılabileceğini belirterek, "Binaların durumları ile ilgili bir ön çalışma yapabiliriz. Bu çalışma büyükşehirin yaptığı kentsel dönüşüm çalışması ile koordineli olabilir.

İstatistikler bölgemizde 30 yılda bir deprem olduğunu gösteriyor. Bu da ortalama 10 yıl içinde deprem olacak demek. En azından binaların durumları için ön bir çalışma yapmanın iyi olacağını düşünüyorum. En büyük şansımız Sapanca'da fay hattı göl içerisinden geçiyor. Ama bu tedbir almamıza ve hazırlıklı olmamıza engel değil."