SAPANCA İLKOKULU'NA PARA CEZASI

GÜNCEL

SAPANCA İLKOKULU'NA PARA CEZASI

Kadrolu hizmetli bulunmaması ve ödenek yetersizliği sebebiyle dışarıdan sigortasız temizlik elemanı çalıştıran okullar, büyük cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Bu okullara 25 bin ile 70 bin lira arasında para cezası kesiliyor. Türkiye'de okullara son 10 yıldır temizlik işini yapacak müstahdem atanmaması, sıkıntıya yol açtı. Daha önce okullarda her 5 derslik için bir hademe görev yaparken normal büyüklükteki bir okulda en az 7 kadrolu hizmetli bulunuyordu. Eski çalışanlar bir bir emekli olduğu ve yeni atama yapılmadığı için okullarda neredeyse kadrolu hademe kalmadı. Zorunlu bağışın yasaklanması sebebiyle kıt ödeneğe sahip okul yönetimleri, kayıt dışı eleman çalıştırarak temizlik işini çözmeye çalışıyor. Temizlik işleri için genellikle okulun bulunduğu mahalledeki işsizler tercih ediliyor. SGK, kayıt dışı temizlik görevlisi çalıştırdığı belirlenen okullara görevli başına, bir yıllığına prim ve idari para cezası ile birlikte 25 bin lira ceza uyguluyor. Bu cezalar çalışma süresine ve çalıştırılan sigortasız kişi sayısına göre artış gösteriyor. Şehit Ahmet Akyol Okul Aile Birliği Başkanı Seda Ada, 70 bin lira para cezası uygulandığını belirterek "Ben yeni göreve geldim. Ancak eski yönetim kesilen cezayı ödemek için çok büyük zorluklar çekti." diyor. Aynı sebeple 25 bin lira ceza kesilen Sapanca İlkokulu Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı Hakan Coşar ise şunları söylüyor: "Okulda temizlik işini gönüllü yapan kardeşimiz sigorta istemedi. Ancak Alo 170'e ihbarda bulunulmuş. SGK görevlileri geldi ve tutanak tutuldu. Cezayı ödemezsek okulumuza icra gelecek. Bu konuya bakanlık el atmalı. En azından temizlik görevlilerinin sigortasını karşılayabilir. Devletimizden, çocuklarımızın temiz ve sağlıklı bir ortamda eğitim görebilecekleri kadar yeterli sayıda hizmetli atamasını istiyoruz."

Yaklaşık 500 okulu bulunan Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü de zor durumda. Hizmet satın alınması yoluyla ancak 132 personel alabildiklerini belirten Sakarya Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, bu personeli okullara dağıttıklarını, ancak yeterli olmadığını vurguluyor. Sandıkçı şunları söylüyor: "Her şeye rağmen müdürlerimizin ve okul aile birliği başkanlarımızın iş kanununa uygun olmayan bir yöntemi benimsemeleri doğru değil, daha büyük sıkıntılar meydana geliyor. Bunun yerine kaynakları kadar kişi çalıştırmalarını istiyoruz. SGK yasal sorumluluğunu yerine getiriyor. Onlara da niye ceza kesiyorsunuz diyemiyoruz. Cezayı ödemede okul aile birliklerine yardımcı olmaya çalışıyoruz."

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Nurten Cambasoğlu da Alo 170'e gelen ihbar ve şikayetleri değerlendirmek ve kayıt dışı istihdam belirlendiğinde ceza kesmek zorunda olduklarını belirtiyor. Okul yönetimlerine sigortasız eleman çalıştırmaması çağrısında bulunan Cambasoğlu, "Okul aile birlikleri cezalı duruma düşmemek için kurumumuza danışabilirler. Cezalar ağır. Ceza almamak için dikkatli olmaları gerekiyor." diye konuşuyor.

Zaman