MAŞUKİYE İPTAL DARISI YANIK'IN BAŞINA

GÜNCEL

MAŞUKİYE İPTAL DARISI YANIK'IN BAŞINA

Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nü besleyen ormanlık alanda taş ocağı açma çalışmasından ‘şimdilik’ vazgeçildi.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, şu an itibariyle Maşukiye'deki ocağa ihtiyaç olmadığını belirterek, "İnşallah oraya ihtiyaç olmaz" dedi.

Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nü besleyen ormanlık alanda taş ocağı açma çalışmasından 'şimdilik' vazgeçildi. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, şu an itibariyle Maşukiye'deki ocağa ihtiyaç olmadığını belirterek, "İnşallah oraya ihtiyaç olmaz" dedi.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılmak üzere, Sapanca Gölü'ne kıyısı olan ve derelerin yer aldığı, Sakarya'nın Yanık köy ile Kocaeli'nin Maşukiye mevkisinin ortak noktasında bulunan 160 dönümlük ormanlık alanda yeni bir taşocağı açmak için bir süre önce çalışması başlatılmıştı. Göl ve çevresine olan zararlarıyla ilgili görüşler bildirilmesine rağmen, yeni bir ocağın açılmak istenmesi şaşkınlıkla karşılanmıştı. Çevreciler, ocağın açılması durumunda Sapanca Gölü'nün kirliliğe maruz kalacağı ve çevrenin ekolojik dengesinin bozulacağını belirtmişti.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Hızlı Tren Projesi kapsamında taş ocağına ihtiyaç duyulduğu ve birçok alternatif üzerinde durulduğunu hatırlattı. Maşukiye ve Yanıkköy civarında taşocağı açılmasının planlandığını ve işlemlerin başlatıldığını belirten Topaca, şunları kaydetti: "Şu an hukuken taş ocağı ruhsatı Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'ne verildi. Ancak bu süreç biraz uzun sürdü. Bu süreçte Hızlı Tren Projesi'nin aksamaması için başka alternatifler üzerinde de duruldu. Sakarya civarında çalışan bazı taş ocaklarından alınmak suretiyle ihtiyaç karşılanıyor. Son olarak da bizim Kocaeli'nde yapılması planlanan 33 bin kişilik stadyumla ilgili alandaki malzemenin de buraya yaradığını tespit ettik. Dolayısıyla orada bir kazı yapılacak, malzeme çıkacaktı. Bunu da değerlendirerek kullanılmak suretiyle, şu an itibariyle Maşukiye'deki ocağa ihtiyaç yok gibi gözüküyor. İnşallah oraya ihtiyaç olmaz."

KAFA KARIŞTIRAN AÇIKLAMALAR

Yanık sınırlarında toplam 4 adet taşocağı bulunuyor. Bunlarda biri özel olarak işletilirken ruhsat iptali sebebiyle zaten şuan kullanılmıyor. Hızlı tren çalışmaları sebebiyle açılması planlanan 3 taş ocağından su deposu mevkiinde bulunanın devreye sokulmayacağı daha önce açıklanmıştı. Yanık deresinin sağında ve solunda 160 dönümlük iki adet taşocağı alanı daha bulunuyor. Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın açıklamalarına konu olan taşocağı, Yanık deresinin sağ bölümde yer alan ve 100 dönümü Sakarya, 60 dönümü ise Kocaeli sınırlarında olan taşocağı. Derenin sol bölümünde yer alan 160 dönümlük alandaki 2. Taş ocağı için ise şuana kadar bir açıklama yapılmadı.

YILDIRIM: FARKLI ÇÖZÜMLER ÜRETTİK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin 56 kilometrelik Gebze-Köseköy hattında incelemelerde bulunmak üzere dün Kocaeli'deki Yarımca şantiyesine gelmişti. Bakan Yıldırım, Maşukiye Yanıkköy mevkisinde yapılması planlanan taş ocağına ilişkin bir soru üzerine şunları söylemişti: ''İhtiyaç halinde kullanılacak. Çevreye olan duyarlılık, Kocaeli'de yaşayan tüm vatandaşlarımız kadar bizim de önceliğimizdir ama unutulmasın ki bu bölgede izin verilmiş 7-8 taş ocağı var. Bunların tamamı da özel kişilere ait. Hassasiyetin özel ya da kamu olarak farklı değerlendirilmesi doğru değil. Özel sektörden birileri alıp taş ocağı işlettiği zaman herhangi bir sorun yok, bu kamu eliyle yapıldığında bu şekilde aleyhte bir kamuoyu oluşturulmaya çalışılması anlaşılır gibi değil. Kaldı ki mecbur kalmadıkça orayı da kullanmayacağız. Bu süreç uzadığı için bekleyemedik, çünkü beklersek proje değişecekti. Onun için farklı çözümler ürettik. İzin prosedürü tamamlandı, ne zaman ihtiyaç hasıl olursa o zaman kullanırız.''